settings icon
share icon
Pitanje

Temelji li se Marijino vječno djevičanstvo na Bibliji?

Odgovor


Prema službenom stajalištu Rimokatoličke crkve, Isusova majka Marija ostala je djevica cijeloga svog života. Je li to u skladu sa svjedočanstvom Biblije? Prije nego što sagledamo nekoliko specifičnih biblijskih odlomaka, važno je razumjeti zašto Rimokatolička crkva vjeruje u Marijino vječno djevičanstvo. Rimokatolička crkva Mariju smatra »Majkom Božjom« i »Kraljicom Neba«. Katolici vjeruju da Marija ima uzvišeno mjesto na Nebu, s najbližim pristupom Isusu i Bogu Ocu. Ipak, Pismo to nigdje ne uči. Štoviše, čak i kada bi Marija zaista imala tako uzvišen položaj, njezini spolni odnosi ne bi je spriječili da ga dobije. Seks u braku nije grješan. Marija se ni na koji način ne bi oskvrnula ili okaljala spolnim odnosom sa svojim mužem Josipom. Cijela zamisao o Marijinom vječnom djevičanstvu temelji se na nebiblijskom učenju o Mariji kao Kraljici Neba, te na nebiblijskom shvaćanju seksa.

Prema tome, što Biblija kaže o Marijinom vječnom djevičanstvu? Koristimo li katolički prijevod Biblije, možemo se uvjeriti kako Biblija ne uči Marijino vječno djevičanstvo. U Mateju 1,25 prijevod Duda/Fućak glasi: »I ne upozna je dok ne rodi sina. I nadjenu mu ime Isus.« On, Josip, nije imao spolni odnos s njom, Marijom, DOK nije rodila sina, Isusa. Značenje ovoga odlomka posve je jasno. Josip i Marija nisu imali spolne odnose dok se Isus nije rodio. U Mateju 13,55-56 u prijevodu Kršćanske sadašnjosti piše: »Zar mu se majka ne zove Marija, a braća njegova: Jakov, Josip, Šimun i Juda? Zar se njegove sestre ne nalaze među nama?« Katolici su u pravu kada kažu kako bi se grčki izrazi »braća« i »sestre« u ovim stihovima mogli još odnositi na muške i ženske rođake, a ne nužno na doslovnu braću i sestre. Međutim, jasno je što su Isusovi sugrađani htjeli reći: mislili su da je Isus Josipov sin, sin Marijin i brat Jakova, Josipa, Šimuna i Jude, te brat neimenovanih i nenabrojanih sestara. Otac, majka, brat, sestra. Tumačenje da se braća i sestre u ovome tekstu odnose na »rođake i rodice« ili na »rodbinu« uz spominjanje Isusove majke i oca veoma je nategnuto.

U Mateju 12,46 pak čitamo: »Dok je on još govorio narodu, stajahu vani njegova majka i njegova braća. Željeli su s njim govoriti.« Vidite još Marko 3,31-34; Luka 8,19-21; Ivan 2,12 i Djela 1,14. Svi ovi stihovi spominju Isusovu majku s njegovom braćom. Ako su to bili njegovi rođaci ili Josipovi sinovi iz prethodna braka, zašto se onda tako često spominju s Marijom? Marijino vječno djevičanstvo ne može se dokazati iz Svetoga pisma. Potrebno ga je učitati u Pismo, u opreci s onime što ono jasno tvrdi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Temelji li se Marijino vječno djevičanstvo na Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries