settings icon
share icon
Pitanje

Što možemo naučiti iz života Marije iz Betanije?

Odgovor


Marija iz Betanije jedan je od najljepših likova u cijeloj Bibliji i možemo naučiti vrijedne lekcije proučavajući njezin život. Marija je bila sestra Marte, a brat joj je bio Lazar kojeg je Isus uskrisio iz mrtvih. Vidimo Mariju tri različita puta u Bibliji, počevši od događaja u kući njezine sestre Marte (Luka 10,38-42), gdje su Isus i vjerojatno učenici koji su putovali s Njim bili gosti. Marta je bila toliko ojađena, „zauzeta mnogim posluživanjem“ i frustrirana što njezina sestra nije pomagala da je zapravo prekorila Isusa, optužujući ga da ga nije briga što Marija sjedi do Njegovih nogu dok ona obavlja sav posao. Isusov odgovor daje nam prvi uvid u Mariju iz Betanije. Isus ju je pohvalio jer je „izabrala bolje“, što znači da je Marijina želja da bude blizu svoga Gospodina i drži se svake Njegove riječi bila daleko korisnija od toga da se zatrpa pripremama za obrok. Isus je dalje rekao da odabir boljeg, učenje od Gospodina, neće biti oduzeto Mariji.

Pod „biranjem boljeg“, Isus je mislio da su oni čiji je prioritet u životu Krist, spoznaja Njega i blizina Njemu, izabrali ono što će trajati kroz vječnost, kao što je „zlato, srebro i dragocjeno kamenje“ o kojima se govori u 1. Korinćanima 3,11-12. Iz ovog događaja saznajemo da oni koji su okupirani svjetovnim i zemaljskim grade na temelju koji je Krist s „drvetom, sijenom i slamom“, materijalima koji neće podnijeti oganj koji nam dolazi u vremenima kušnje, niti će ih se sjećati u vječnosti. Martin prijekor Isusa daje nam uvid u njezino srce i um dok je pokušavala sve učiniti savršenim i bila toliko rastresena da je izgubila iz vida s kim razgovara. Marijina šutnja, koju ćemo ponovno vidjeti u drugom događaju, ukazuje na nedostatak brige za nju samu, posebno za svoju obranu. Kad se usredotočimo na Krista, On postaje naša najveća strast, a naša se sklonost zaokupljenosti samim sobom umanjuje i blijedi.

Drugi događaj u kojem se pojavljuju Marija i Marta javlja se u Ivanu 11 s uskrsnućem njihovog brata Lazara iz mrtvih. Kad Marija čuje da je Isus došao i da je zove, odmah napušta skup ožalošćenih u svom domu i hrli Isusu u susret. Toliko je velika njezina ljubav prema Njemu i njezina želja da mu ugodi i da mu se pokori da ostavlja one koji su je došli utješiti kako bi se stavila u naručje najvećeg Tješitelja kojeg je čovječanstvo ikada upoznalo. Isus vidi njezinu veliku tugu i plače zajedno s njom, iako zna da će njezina tuga biti kratkotrajna i da će joj se brat ubrzo vratiti. Na isti način, kada tugujemo i žalujemo, naša najveća utjeha nalazi se u Isusu, čije je suosjećanje bezgranično. Kad stavimo svoju ruku u probodenu ruku s ožiljcima, nalazimo utjehu, mir i sigurnost, i učimo istinu iz Psalma 30,5b: „Plakanje može trajati svu noć, ali jutrom radost dolazi.“

Treći i posljednji put kada vidimo Mariju iz Betanije samo je nekoliko dana prije Kristova raspeća (Matej 26,6-13; Marko 14,3-9; Ivan 12,1-8). Obrok se pripremao u kući Šimuna Gubavca, vjerojatno gubavca kojeg je Isus izliječio i koji je postao jedan od Njegovih sljedbenika. Marta je ponovno posluživala dok je uskrsli Lazar sjedio za stolom s Isusom i učenicima. U nekom trenutku, Marija je otvorila posudu od alabastera, izlila pola litre vrlo skupog mirisa na Isusovu glavu i noge i obrisala ih svojom kosom. Unatoč kritici nekih učenika o rasipanju skupocjene tvari, Marija nije rekla ništa. Baš kao u prvom slučaju, Marija je dopustila Isusu da je brani, što je On i učinio, rekavši da je sačuvala ovaj miris za Njegov ukop i učinila prekrasan čin služenja Njemu kojeg će se prisjećati stoljećima. Ovdje vidimo dvije stvari o Mariji iz kojih možemo učiti. Prvo, čini se da zna da je vrijeme Isusove smrti na križu bilo blizu, što je činjenica koju su učenici propustili unatoč Isusovom jasnom naglašavanju ove istine. Marija se očito zadovoljila slušanjem svoga Gospodina i razmišljanjem o Njegovim riječima, dok su se učenici prepirali oko toga tko će biti najveći među njima u kraljevstvu. Čineći to, propustili su važne istine kojima ih je Isus poučavao o svojoj nadolazećoj smrti i uskrsnuću (Marko 9,30-35). Koliko često propuštamo duhovne istine jer smo usredotočeni na sebe i pretjerano zabrinuti za svoje nagrade, svoj status i svoj ugled među ljudima?

Drugo, u Mariji vidimo čvrsto uvjerenje i pouzdanje u svoga Gospodina, toliko da nije prisiljena braniti se pred kritikom. Koliko često brzo reagiramo da se opravdamo u očima drugih koji nas kritiziraju i rugaju nam se, osobito kada je u pitanju naša vjera? Ali ako nam, poput Marije, sjedenje do Isusovih nogu i slušanje Njega postane naš prioritet, imat ćemo njezinu dubinu razumijevanja, njezinu strast za Kristom i njezinu potpunu vjeru u Njegov plan za naše živote. Možda nemamo Isusa koji osobno sjedi u našim dnevnim sobama, ali imamo Njegovu Riječ, Bibliju, i iz nje imamo sve znanje i razumijevanje koje nam je potrebno da živimo životom sigurne i pouzdane vjere poput Marije iz Betanije.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što možemo naučiti iz života Marije iz Betanije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries