settings icon
share icon
Pitanje

Je li ideja Majke Prirode biblijska?

Odgovor


Najranije pisane i najpouzdanije datirane reference na Majku Prirodu nalaze se u mikenskim grčkim prijepisima iz 12. ili 13. g. pr. Krista. Izraz Majka Zemlja transliterira se kao „ma-ga“ ili „Majka Gaja“. Ovo shvaćanje ima svoje korijene u predsokratskim filozofima koji su „izumili“ Prirodu, a dalje ga je zastupao grčki filozof Aristotel. Druge kulture su prihvatile ideju da „priroda“ ima svoj vlastiti duh i relevantnost jedinstvenu od Boga Oca. Američki Indijanci su jedna takva kultura koja vjeruje da postoji nešto što se zove „Majka Zemlje“ koja osigurava vodu života koja im daje obilje hrane. U stvarnosti, nitko osim Boga ne osigurava naše osnovne potrebe za hranom, zaklonom, vodom i životom.

Pojam Majka Priroda ponekad se koristi na opći način da se odnosi na okoliš u cjelini. Pojam se ponekad koristi u vezi s političkim i kulturnim ideologijama kao što su globalno zatopljenje, zaštita okoliša i klimatske promjene. Izvješća vijesti o rastu temperature, porastu razine mora, podivljalim šumskim požarima, potresima, tsunamijima, uraganima, pojavi novih, pa čak i drevnih bolesti, i slično nekima pokazuju da je „Majka Priroda“ vrsta hirovite božice koja pustoši po svoj zemlji.

Bog je taj koji upravlja silama prirode: „On je svojom snagom zemlju načinio, svojom mudrošću je svijet utemeljio i svojom razboritošću nebesa razapeo. Kada on glas svoj pusti, mnoštvo je vodâ na nebesima, i on čini da se pare dižu s krajeva zemlje; on stvara munje s kišom i izvodi vjetar iz njegovih spremišta“ (Jeremija 10,12-13). Isus je pokazao svoju božansku moć nad prirodom smirivanjem valovitog mora (Matej 8,26). Također je istina da u našem okruženju djeluju prirodni zakoni; to su sustavi koje je Bog ustanovio (Postanak 8,22). Bog je stvorio naš svijet; ljudski grijeh mu je nanio štetu (Rimljanima 8,19-22). Ipak, Bog još uvijek održava naš svijet (Kološanima 1,16-17). U igri nema hirovite božice.

Još jedna bizarna ideja glasi da je Majka Priroda na neki način žena/supružnica Boga i da vlada na nebu uz Njega. Ova ideja o „božanstvu majke i oca“ vidljiva je u nekim rimokatoličkim tradicijama koje Mariju proglašavaju „kraljicom neba“. Biblija, međutim, izjavljuje da Bog u trojedinom Božanstvu vlada nebom i zemljom sam i bez pomoći (Daniel 4,25). Priroda je Njegova kreacija i On je jedini održava i štiti, a čineći to svjedoči o svojoj dobroti i brizi prema njoj. „No nije se ostavio neposvjedočenim, time što je činio dobro i davao nam s neba kišu i plodna razdoblja, puneći hranom i radošću naša srca“ (Djela 14,17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li ideja Majke Prirode biblijska?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries