settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bio Luka u Bibliji?

Odgovor


Malo se zna o Luki, autoru Evanđelja po Luki i Djela apostolskih u Bibliji. Znamo da je bio liječnik i jedini poganin koji je napisao neki dio Novog zavjeta. Pavlovo pismo Kološanima povlači razliku između Luke i ostalih kolega „iz obrezanja“, što znači Židova (Kološanima 4,11). Luka je jedini novozavjetni autor koji se jasno identificira kao nežidov.

Luka je bio autor Evanđelja po Luki i Djela apostolskih. Luka se ne imenuje ni u jednoj od svojih knjiga, ali ga Pavao spominje imenom u tri poslanice. I Luka i Djela apostolska upućena su istoj osobi, Teofilu (Luka 1,3; Djela 1,1). Nitko ne zna točno tko je bio Teofil, ali znamo da je Lukina svrha pisanja dviju popratnih knjiga bila da Teofil sa sigurnošću zna o osobi i djelu Isusa Krista (Luka 1,4). Možda je Teofil već primio osnove kršćanske doktrine, ali još nije bio potpuno utemeljen na njima.

Luka je bio blizak Pavlov prijatelj, koji ga je nazivao „ljubljenim liječnikom“ (Kološanima 4,14). Možda je Lukin interes za liječenje razlog zašto njegovo evanđelje daje tako visok profil Isusovim djelima iscjeljenja.

Pavao također govori o Luki kao o „suradniku“ (Filemonu 1,24). Luka se pridružio Pavlu u Troadi u Maloj Aziji tijekom Pavlovog drugog misionarskog putovanja (Djela 16,6-11). Neki bibličari nagađaju da je Luka bio „Makedonac“ kojeg je Pavao vidio u svom snu (Djela 16,9). Luka je ostavljen u Filipima tijekom drugog misionarskog putovanja (Djela 17,1) i ponovno pridružen da putuje s Pavlom na trećem putovanju (Djela 20,5). Luka je pratio Pavla na njegovu putovanju u Jeruzalem i Rim i bio je s njim tijekom njegova zatočeništva (2. Timoteju 4,11). Lukin živopisni opis njegovih putovanja s Pavlom u Djelima 27 ukazuje na to da je dobro upućen u putovanje i navigaciju.

Bibličari su primijetili da je Luka izvanredno vladao grčkim jezikom. Njegov je vokabular opsežan i bogat, a stil mu se ponekad približava klasičnom grčkom, kao u predgovoru njegovog evanđelja (Luka 1,1-4), dok se ponekad čini prilično semitskim (Luka 1,5-2,52). Poznavao je jedrenje, a posebno je volio bilježiti geografske detalje. Sve bi to ukazivalo na to da je Luka bio dobro obrazovan, detaljan i precizan autor.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bio Luka u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries