settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bio Lazar u Bibliji?

Odgovor


Postoje dva čovjeka koji se u Bibliji zovu Lazar. Prvi Lazar predmet je priče koju je ispričao Isus (Luka 16,19-31). Lazar je bio vrlo siromašan, vjerojatno beskućnik i definitivno prosjak (Luka 16,20). Često je ostajao na vratima bogataša u nadi da će dobiti ostatke s njegova stola. Obojica su umrla, a Isus govori o tome kako je Lazar odveden u „Abrahamovo naručje“, mjesto utjehe i odmora, dok je bogataš odveden u „Had“, mjesto svjesnog mučenja (Luka 16,22-23). Neki proučavatelji Biblije vjeruju da je Isus iznio parabolu, to jest izmišljenu priču koja nije trebala biti doslovan prikaz. Međutim, Isus koristi stvarna imena u priči, ne tumači priču, niti dodaje pouku za kraj. Dopušta da priča stoji sama za sebe. Zbog ovih detalja, priča o Lazaru i bogatašu mogla bi biti istinit izvještaj, koji povezuje stvarne sudbine Lazara i nevjernog bogataša. U oba slučaja, Isusovo učenje o stvarnosti neba i pakla je jasno. Lazar u Isusovoj priči ne pojavljuje se nigdje drugdje u Bibliji i ne znamo kada je na vremenskoj liniji povijesti mogao živjeti, ako je bio stvarna osoba.

Drugi Lazar, također zvan Lazar iz Betanije, bio je brat Marije i Marte. Ovo troje braće i sestara bili su Isusovi prijatelji i učenici i bili su ljudi koje je Isus volio (Ivan 11,5). Jednom je iz Betanije Isusu stigla hitna poruka: Njegov prijatelj Lazar se razbolio, a Marija i Marta su željele da Isus dođe i izliječi ga, jer je bio na samrti. Isus je tada zbunio svoje učenike i prijatelje. Započeo je rekavši da bolest neće dovesti do smrti, već će biti na Božju slavu (Ivan 11,4). Zatim se Isus zadržao još dva dana prije nego što je predložio povratak u Judeju, gdje je bio Lazar, ali i gdje su ga Isusovi neprijatelji također nedavno pokušali kamenovati (Ivan 11,5-8). Tijekom Isusovog kašnjenja, Lazar je umro, ali je Isus rekao da je Lazar „zaspao“ i rekao učenicima da će ga probuditi (Ivan 11,11). Učenici su odgovorili: „Gospodine, ako je zaspao, ozdravit će“, očito misleći na fizički san (Ivan 11,12). Zatim im je Isus jasno rekao da je Lazar umro, ali da će ga oni svejedno vidjeti (Ivan 11,14). Toma savršeno izražava zbunjenu frustraciju učenika govoreći: „Hajdemo i mi, da umremo s njime“ (Ivan 11,16) – vidio je da je Isus bio odlučan, ali je znao opasnosti takvog putovanja (Ivan 11,8).

Kad su stigli u Lazarov dom u Betaniji, zatekli su Mariju i Martu ožalošćene. Brata su pokopali četiri dana ranije. Isus nije došao pomoći. Bili su zbunjeni i frustrirani, ali njihova je vjera u Isusa bila jaka (Ivan 11,17-36). Sve je postalo jasno kada je Isus učinio neočekivano: otišao je na Lazarov grob i uskrisio ga iz mrtvih (Ivan 11,43-44).

Cijela epizoda Lazarove bolesti, smrti i uskrsnuća djelovala je na davanju slave Bogu i povećanju vjere Isusovih sljedbenika, baš kao što je Isus rekao kad je čuo za Lazarovu bolest. Neposredno prije nego što je uskrisio Lazara, Isus se molio: „Oče, zahvaljujem ti što si me uslišao. Znao sam da me ti uvijek uslišavaš, no rekao sam to zbog naroda koji stoji uokolo: da vjeruju da si me ti poslao“ (Ivan 11,41-42). Isusova je molitva bila uslišana: Lazar je oživio i „mnogi od Židova koji bijahu došli k Mariji, vidjevši što je Isus učinio, povjerovaše u njega“ (Ivan 11,45).

Kad je Isus pozvao Lazara, Lazar je izašao iz grobnice – ne kao zombi ili polumrtav ili vampir, već potpuno živ i zdrav. Tolika je Kristova moć. Biblija nigdje ne bilježi što je Lazar doživio tijekom svoja četiri dana u grobu. Pretpostavljamo da je njegova duša/duh bio u raju, gdje je bio i drugi Lazar.

Nakon što je Lazar uskrsnuo od mrtvih, glavari svećenički i farizeji planirali su ga ubiti, jer je toliko svjedoka čuda povjerovalo u Isusa (Ivan 12,9-11). Kristovi neprijatelji nisu mogli poreći čudo; sljedeća najbolja stvar, po njihovom mišljenju, bila je uništiti dokaz – u ovom slučaju, dokaz je bila živa osoba koja diše. Ali nisu mogli spriječiti širenje istine.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bio Lazar u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries