settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćanska etika?

Odgovor


Kršćanska etika na dobar je način sažeta u Kološanima 3,1-6: „Dakle, ako ste uskrsnuli s Kristom, tražite ono što je gore, gdje se nalazi Krist sjedeći Bogu s desne strane! Svraćajte misao na ono što je gore, ne na ono što je na zemlji, jer ste umrli i vaš je život sakriven s Kristom u Bogu! A kad se pojavi Krist, vaš život, tada ćete se i vi s njim pojaviti zaodjenuti slavom. Usmrtite, dakle, ono što je u vašem tijelu zemaljsko: bludnost, nečistoću, požudu, zle želje i lakomstvo – to je idolopoklonstvo – zbog kojih dolazi srdžba Božja.“

Premda je Biblija više od popisa koji nam kaže što trebamo a što ne smijemo činiti, ona nam ipak daje detaljne upute o tome kako trebamo živjeti. U Bibliji je sadržano sve što trebamo znati o tome kako trebamo provoditi kršćanski život. Međutim, Biblija ne govori baš o svakoj pojedinačnoj situaciji s kojom ćemo se tijekom života suočiti. Na koji je način, onda, ona dovoljna za sve etičke dileme s kojima se suočavamo? To je pitanje na koje daje odgovor kršćanska etika.

Znanost definira etiku kao „sklop moralnih načela, nauk o moralnosti.“ Prema tome, kršćanska etika tiče se načela izvedenih iz kršćanske vjere, po kojima se onda ravnamo. Premda Božja riječ ne govori baš o svakoj situaciji s kojom se tijekom života suočavamo, njezina načela pružaju nam mjerila prema kojima moramo ravnati naše ponašanje u onim situacijama za koje nemamo izričite upute.

Na primjer, Biblija ne kaže ništa izričito o nezakonitoj upotrebi narkotika, ali na osnovu načela koja učimo u Svetom pismu, znamo da je takva uporaba pogrešna. Kao prvo, Biblija kaže da je tijelo hram Duha Svetoga i da njime trebamo častiti Boga (1. Korinćanima 6,19-20). Budući da znamo što narkotici čine našem tijelu – štetu koju uzrokuju različitim organima – znamo da njihovim korištenjem uništavamo hram Svetoga Duha. Time sigurno ne častimo Boga. Biblija nam također kaže da trebamo biti poslušni vlastima koje je Bog postavio (Rimljanima 13,1). Budući da su narkotici nezakoniti, njihovim korištenjem se bunimo protiv vlasti, umjesto da im se pokoravamo. Znači li to da bi sve bilo u redu kada bi korištenje narkotika postalo zakonski ispravno? Ne, jer još uvijek kršimo prvo načelo.

Kada koriste načela koja nalaze u Svetom pismu, kršćani mogu odrediti etički pravac u svakoj situaciji. U nekim slučajevima to je jednostavno, poput pravila za kršćanski život koja nalazimo u Kološanima, trećem poglavlju. Međutim, u drugim slučajevima moramo malo više „kopati“ kako bismo došli do odgovora. Najbolji način na koji to možemo učiniti jest da se molimo nad Božjom riječi. Sveti Duh živi u svakom vjerniku, a dio njegove uloge jest da nas poučava kako trebamo živjeti: „A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati zbog mene, naučit će vas sve i sjetiti vas svega što vam rekoh“ (Ivan 14,26). „Što se vas tiče, pomazanje koje ste od njega primili ostaje u vama, i nemate potrebe da vas tko uči. Već, jer vas njegovo pomazanje uči o svemu, jer je istinito, ne lažno, kako vas je naučilo, tako ostanite u njemu!“ (1. Ivanova 2,27). Prema tome, kada se molimo nad Svetim pismom, Duh će nas voditi i poučiti. On će nam pokazati načela na kojima trebamo stajati u svakoj situaciji.

Premda Božja riječ ne govori o svakoj pojedinoj situaciji s kojom ćemo se suočiti u našem životu, ona je potpuno dostatna za kršćanski život. Po većini pitanja, jednostavno možemo vidjeti što Biblija kaže i slijediti njezine upute. Po pitanju etičkih pitanja o kojima Sveto pismo ne daje izričite upute, trebamo tražiti načela koja možemo primijeniti na tu situaciju. Trebamo se moliti nad Njegovom Riječi i otvoriti se vodstvu Njegova Duha. Duh će nas podučiti i voditi nas kroz Bibliju, kako bismo pronašli načela na kojima trebamo stajati i živjeti na način koji se očekuje od kršćana. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kršćanska etika?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries