settings icon
share icon
Pitanje

Što je kršćanska apologetika?

Odgovor


Hrvatska riječ „apologija“ dolazi od grčke riječi koja u osnovi znači „braniti se.“ Kršćanska apologetika je, stoga, znanost iznošenja obrane kršćanske vjere. Mnogi ljudi sumnjaju u postojanje Boga i/ili napadaju vjerovanje u Boga Biblije. Mnogi kritičari napadaju nadahnuće i nepogrešivost Biblije. Mnogi lažni učitelji promoviraju lažne nauke i niječu ključne istine kršćanske vjere. Zadaća je kršćanske apologetike boriti se protiv takvih pokreta, te promovirati kršćanskoga Boga i kršćansku istinu.

Vjerojatno je ključni stih kršćanske apologetike 1. Petrova 3,15-16: „Naprotiv, Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem...” Nema razloga zašto svaki kršćanin ne bi bio u stanju barem donekle obraniti svoju vjeru. Svaki bi kršćanin trebao moći razumno obrazložiti svoju vjeru u Krista. Dakako, ne treba svaki kršćanin biti stručnjak u apologetici. Međutim, svaki kršćanin bi trebao znati što vjeruje, zašto to vjeruje, kako to može podijeliti s drugima i obraniti se od laži i napada.

Drugi aspekt kršćanske apologetike koji se često zanemaruje nalazimo u 1. Petrovoj 3,16: „ali blago i s poštovanjem...“ Obrana kršćanske vjere pomoću apologetike nikada ne bi smjela uključivati nepristojnost, srdžbu ili nepoštivanje sugovornika. Kada koristimo kršćansku apologetiku, trebamo težiti ka tome da u našoj obrani budemo stameni, ali istovremeno i nalik Kristu. Dobijemo li raspravu ali sugovornika još više udaljimo od Krista našim stavom, umaknula nam je prava svrha kršćanske apologetike.

Postoje dvije osnovne metode kršćanske apologetike. Prva, koja se obično naziva klasičnom apologetikom, uključuje iznošenje dokaza i argumenata koji pokazuju istinitost kršćanske poruke. Druga, koja se obično naziva „presupozicijskom“ (od engl. to presuppose, „pretpostaviti“) apologetikom, uključuje suprotstavljanje s pretpostavkama (unaprijed stvorenim idejama) koje stoje iza protukršćanskih shvaćanja. Zagovornici ove dvije metode kršćanske apologetike često raspravljaju o tome koja je metoda najučinkovitija. Međutim, čini se da bi najkorisnije bilo koristiti obje metode, ovisno o osobi i situaciji.

Kršćanska apologetika je, u suštini, predstavljanje razumne obrane kršćanske vjere i istine onima koji se ne slažu. Ona je nužan dio kršćaninova života. Svi kršćani su dužni naviještati evanđelje i braniti svoju vjeru (Matej 28,18-20; 1. Petrova 3,15-16). To je srž kršćanske apologetike. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kršćanska apologetika?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries