settings icon
share icon
Pitanje

Može li kršćanin izgubiti spasenje?

Odgovor


Prije no što odgovorimo na ovo pitanje, moramo definirati naziv “kršćanin”. “Kršćanin” nije netko tko je izmolio neku molitvu ili tko se javio na poziv s propovjedaonice ili tko je odrastao u kršćanskoj obitelji. Iako sve navedeno može biti dio kršćanskog iskustva, to sâmo ne “čini” kršćanina. Kršćanin je osoba koja je, po vjeri, primila Isusa Krista i potpuno se pouzdala u Njega kao jedinog Spasitelja (Iv 3:16; Dj 16:31; Ef 2:8-9).

Dakle, imajući na umu tu definiciju, može li kršćanin izgubiti spasenje? Možda ćemo najbolje odgovoriti na to iznimno važno pitanje ukoliko ispitamo što Biblija kaže da se zbiva prilikom spasenja, te proučimo li što bi gubitak spasenja prema tome uključivao. Evo nekoliko primjera:

Kršćanin je novo stvorenje. “Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor: staro je nestalo, novo je, evo, nastalo!” (2. Kor 5:17). Ovaj stih govori da osoba postaje sasvim novim bićem zbog toga što je “u Kristu”. Kad bi kršćanin izgubio spasenje, novo stvorenje moralo bi biti otkazano i vraćeno.

Kršćanin je otkupljen. “Znajte da niste otkupljeni nečim raspadljivim – srebrom ili zlatom – od svoga bezvrijednog, od otaca baštinjenog načina života, nego skupocjenom krvi Krista kao nevina i bez mane Janjeta ” (1. Pt 1:18-19). Riječ “otkupljeni” odnosi se na obavljenu kupnju, na plaćanje cijene. Kada bi kršćanin mogao izgubiti spasenje, sam Bog bi trebao opozvati tu kupnju koju je platio dragocjenom Kristovom krvlju.

Kršćanin je opravdan. “Dakle, opravdani vjerom u miru smo s Bogom po našem Gospodinu Isusu Kristu ” (Rim 5:1). “Opravdati” znači “proglasiti pravednim”. Sve one koji prime Isusa kao Spasitelja Bog “proglašava pravednima”. Kada bi kršćanin izgubio spasenje, Bog bi morao samog sebe poreći i “od-proglasiti” ono što je ranije proglasio.

Kršćaninu je obećan vječni život. “Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine nijedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni ” (Iv 3:16). Vječni život je obećanje vječnosti (zauvijek) u nebu s Bogom. Bog obećava: “Vjerujte i imat ćete vječni život.” Kada bi kršćanin izgubio spasenje, vječni život bi morao biti oduzet. Ukoliko kršćanin ima obećanje vječnoga života, kako bi Bog mogao prekršiti to obećanje i oduzeti mu vječni život?

Kršćaninu je zajamčeno proslavljenje. “A koje je predodredio, one je i pozvao; koje je pozvao, one je i opravdao; koje je opravdao, one je i proslavio ” (Rim 8:30). Kako smo naučili u Rimljanima 5:1, opravdanje se proglašava u trenutku vjere. Prema Rimljanima 8:30, proslavljenje je zajamčeno svima onima koje Bog opravda. Proslavljenje se odnosi na kršćaninovo primanje savršenog uskrslog tijela na nebu. Može li kršćanin izgubiti spasenje, onda Rimljanima 8:30 griješi, budući da Bog nije mogao zajamčiti proslavljenje svima onima koje je predodredio, pozvao i opravdao.

Moglo bi se navesti još mnogo ilustracija onoga što se događa pri spasenju. No, čak i ovih nekoliko kristalno jasno objašnjavaju da kršćanin ne može izgubiti svoje spasenje. Većina, ako ne i sve ono što Biblija govori da se zbiva kad primimo Isusa Krista kao Spasitelja bilo bi nevažeće ukoliko bi se spasenje moglo izgubiti. Spasenje se ne može preokrenuti. Kršćanin se ne može od-nanovo roditi. Otkupljenje se ne može poništiti. Vječni život se ne može izgubiti, a i dalje smatrati vječnim. Kada bi kršćanin mogao izgubiti spasenje, Bog bi morao poreći ono što je rekao i promijeniti mišljenje: dvije stvari za koje nam Sveto pismo kaže da Bog nikad ne čini.

Najčešće primjedbe vjerovanju da kršćanin ne može izgubiti spasenje su: 1) Što je s onima koji su kršćani, ali trajno žive nemoralnim životom? 2) Što je s onima koji su kršćani, ali kasnije odbace vjeru i zaniječu Krista? Problem ove dvije primjedbe jest izraz “koji su kršćani”. Biblija objavljuje da istinski kršćanin neće trajno živjeti nemoralnim životom (1. Iv 3:6). Biblija tvrdi da onaj koji ode od vjere pokazuje da nikad zapravo nije ni bio kršćaninom (1. Iv 2:19). Prema tome, nijedna primjedba nije valjana. Kršćani ne žive trajno nemoralnim životima, niti odbacuju vjeru ili niječu Krista. Takvo ponašanje dokaz je da nikad nisu bili otkupljeni.

Ne, kršćanin ne može izgubiti spasenje. Ništa ne može rastaviti kršćanina od Božje ljubavi (Rim 8:38-39). Ništa ne može maknuti kršćanina iz Božje ruke (Iv 10:28-29). Bog i želi i može jamčiti spasenje koje nam je dao. Juda 24-25: “Onomu koji vas može očuvati od pada i postaviti neporočne i razdragane pred njegovom slavom, jedinome Bogu koji nas je spasio po Isusu Kristu, našem Gospodinu, slava, veličanstvenost, vlast i moć kako prije svakog vremena, tako i sada i u sve vijeke! Amen.”

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Može li kršćanin izgubiti spasenje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries