settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje Kristova utjelovljenja?

Odgovor


Utjelovljenje je izraz koji koriste teolozi da naznače da je Isus, Sin Božji, uzeo ljudsko tijelo. Ovo je slično hipostatskom jedinstvu. Razlika je u tome što hipostatsko jedinstvo objašnjava kako su Isusove dvije naravi spojene, a utjelovljenje konkretnije potvrđuje Njegovu čovječnost.

Riječ inkarnacija znači „čin postajanja tijelom“. Dolazi iz latinske verzije Ivana 1,14, koji na hrvatskom glasi: „I postade Riječ tijelom i prebivaše među nama.“ Zbog gotovo isključive upotrebe latinske Vulgate u crkvi kroz srednji vijek, latinski je izraz postao standardni.

Biblijska podrška Isusovoj ljudskosti je opsežna. Evanđelja izvješćuju o Isusovim ljudskim potrebama uključujući san (Luka 8,23), hranu (Matej 4,2; 21,18) i fizičku zaštitu (Matej 2,13-15; Ivan 10,39). Drugi pokazatelji Njegove ljudskosti su da se znojio (Luka 22,43-44) i krvario (Ivan 19,34). Isus je također izrazio emocije uključujući radost (Ivan 15,11), tugu (Matej 26,37) i ljutnju (Marko 3,5). Tijekom svog života, Isus je sebe nazivao čovjekom (Ivan 8,40), a nakon Njegovog uskrsnuća i dalje se priznavala Njegova čovječnost (Djela 2,22).

No svrha utjelovljenja nije bila kušati hranu ili osjećati tugu. Sin Božji došao je u tijelu kako bi bio Spasitelj čovječanstva. Prvo, bilo je potrebno roditi se „pod zakonom“ (Galaćanima 4,4). Svi smo propustili ispuniti Božji Zakon. Krist je došao u tijelu, pod Zakonom, da ispuni Zakon u naše ime (Matej 5,17; Galaćanima 4,5).

Drugo, bilo je potrebno da Spasitelj prolije svoju krv za oproštenje grijeha (Hebrejima 9,22). Krvna žrtva, naravno, zahtijeva tijelo od krvi i mesa. I ovo je bio Božji plan za utjelovljenje: „Stoga [Krist] ulazeći u svijet veli: 'Žrtvu i prinos [pod Starim savezom] nisi htio, nego si mi tijelo pripravio'“ (Hebrejima 10,5). Bez utjelovljenja Krist ne bi mogao stvarno umrijeti, a križ je besmislen.

Bog je učinio nevjerojatno djelo poslavši svog jedinorođenog Sina na svijet i pruživši nam spasenje koje ne zaslužujemo. Slavite Gospodina za trenutak u kojem je „Riječ tijelom postala“. Sada smo otkupljeni „dragocjenom krvlju Krista kao jaganjca neokaljana i bez mane“ (1. Petrova 1,19).

Isus je bio ujedno čovjek i Bog.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je značenje Kristova utjelovljenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries