settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je crkva Kristova nevjesta?

Odgovor


Slike i simbolika braka primjenjuju se na Krista i tijelo vjernika poznatih kao crkva. Crkvu čine oni koji su se pouzdali u Isusa Krista kao svog osobnog Spasitelja i koji su primili vječni život. Krist, Zaručnik, je požrtvovno i s ljubavlju izabrao Crkvu da bude Njegova nevjesta (Efežanima 5,25-27). Baš kao što je postojalo razdoblje zaruka u biblijskim vremenima tijekom kojeg su mladenka i mladoženja bili razdvojeni sve do vjenčanja, tako je i Kristova nevjesta odvojena od svoga Zaručnika tijekom crkvenog doba. Njezina odgovornost za vrijeme zaruka je da mu bude vjerna (2. Korinćanima 11,2; Efežanima 5,24). Pri drugom Kristovom dolasku, crkva će se ujediniti sa Zaručnikom i održat će se službena „svadbena svečanost" i njome se ostvariti vječno jedinstvo Krista i Njegove nevjeste (Otkrivenje 19,7-9; 21,1-2).

U vječnom stanju vjernici će imati pristup nebeskom gradu poznatom kao Novi Jeruzalem, koji se također naziva „svetim gradom" u Otkrivenju 21,2 i 10. Novi Jeruzalem nije crkva, ali poprima neka obilježja crkve. U svojoj viziji o kraju vremena, apostol Ivan vidi grad koji silazi s neba ukrašen „kao nevjesta", što znači da će grad biti veličanstveno blistav i da će stanovnici grada, otkupljeni od Gospodina, biti sveti i čisti odjeveni u bijelim haljinama svetosti i pravednosti. Deveti stih koji znači da je sveti grad Kristova nevjesta, neki pogrešno tumače da to ne može biti zato što je Krist umro za svoj narod, a ne za grad. Grad se naziva nevjestom jer obuhvaća sve koji su nevjesta, isto kao što se svi učenici neke škole ponekad nazivaju „školom".

Oni koji vjeruju u Isusa Krista su Kristova nevjesta, i s velikim iščekivanjem čekamo dan kada ćemo se ujediniti s našim Zaručnikom. Do tada mu ostajemo vjerni i govorimo sa svima koje je Gospodin otkupio: „Da, dođi, Gospodine Isuse!" (Otkrivenje 22,20).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je crkva Kristova nevjesta?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries