settings icon
share icon
Pitanje

Koji su bili ključni događaji u životu Isusa Krista (3. dio)?

Odgovor


Slijede ključni događaji u Kristovom životu i biblijskim knjigama i njihov opis: (3. dio)

Posljednja večera: (Matej 26,1-30; Marko 14,12-26; Luka 22,7-38; Ivan 13,1-38) – Ovaj dirljiv posljednji susret s Njegovim učenicima, koje je On volio, počinje predmetnom nastavom od Isusa. Učenici su raspravljali o tome tko je među njima najveći (Luka 22,24) pokazujući svoju izrazito bezbožnu perspektivu. Isus je tiho ustao i počeo im prati noge, zadatak koji inače obavlja najniži rob. Ovim jednostavnim činom podsjetio ih je da su Njegovi sljedbenici oni koji služe jedni drugima, a ne oni koji očekuju da budu služeni. Zatim je objasnio da, ako Jaganjac Božji ne očisti nečiji grijeh, ta osoba nikada neće biti čista: „Ako te ne operem, nemaš udjela sa mnom“ (Ivan 13,8). Tijekom Posljednje večere, Isus također identificira izdajicu, Judu, koji će ga izdati vlastima i dovesti do Njegovog uhićenja. Učenici su bili tužni kada je Isus rekao da će ga jedan od njih izdati i pitali su se koji bi to mogao biti. I dalje su bili zbunjeni kada je Isus potvrdio da je to Juda, kojemu je rekao da ode i brzo učini ono što mora učiniti. Nakon Judina odlaska, Isus je uspostavio Novi savez u svojoj krvi i dao novu zapovijed da oni koji ga slijede moraju ljubiti jedni druge i živjeti po sili Duha Svetoga. Sjećamo se Isusova davanja Novoga saveza svaki put kad ulazimo u kršćansku uredbu zajedništva, slaveći Kristovo tijelo koje je bilo slomljeno za nas i Njegovu krv koja je prolivena za nas.

Uhićenje u Getsemaniju: (Matej 26,36-56; Marko 14,32-50; Luka 22,39-54; Ivan 18,1-12) – Nakon Posljednje večere, Isus je poveo učenike u Getsemanski vrt, gdje se dogodilo nekoliko toga. Isus se odvojio od njih kako bi molio, tražeći i njih da bdiju i mole. Ali nekoliko puta se vratio i zatekao ih kako spavaju, svladani umorom i tugom zbog mogućnosti da će ga izgubiti. Dok je Isus molio, tražio je od Oca da ukloni čašu gnjeva koju je trebao popiti kada će Bog izliti na Njega kaznu za grijehe svijeta. No, kao i u svemu, Isus se podvrgao volji svoga Oca i počeo se pripremati za svoju smrt, osnažen anđelom koji je poslan da mu služi u Njegovim posljednjim satima. Juda je stigao s gomilom i identificirao Isusa poljupcem, te je Isus uhićen i odveden Kajfi na prvo u nizu lažnih suđenja.

Raspeće i ukop: (Matej 27,27-66; Marko 15,16-47; Luka 23,26-56; Ivan 19,17-42) – Isusova smrt na križu bila je vrhunac Njegove službe na zemlji. To je razlog zašto je rođen kao čovjek – da umre za grijehe svijeta kako oni koji vjeruju u Njega ne bi propali, nego imali vječni život (Ivan 3,16-18). Nakon što je proglašen nevinim po svim optužbama protiv Njega, Isus je ipak predan Rimljanima da ga razapnu. Događaji tog dana bilježe uključivanje Njegovih sedam posljednjih izreka, ruganje i podsmjeh od strane vojnika i gomile, bacanje ždrijeba među vojnicima za Njegovu odjeću i tri sata tame. U trenutku kada je Isus predao svoj duh, dogodio se potres, a ogromna, teška zavjesa koja je odvajala Svetinju nad svetinjama od ostatka hrama bila je razderana od vrha do dna, što je značilo da je pristup Bogu sada otvoren svima koji vjeruju u Isusa. Isusovo tijelo je skinuto s križa, položeno u posuđenu grobnicu i ostavljeno do poslije subote.

Uskrsnuće: (Matej 28,1-10; Marko 16,1-11; Luka 24,1-12; Ivan 20,1-10). Biblija ne bilježi stvarno uskrsnuće toliko koliko govori o praznom grobu i vijesti da je Isus uskrsnuo. Također govori o tome da se ukazao mnogima. Saznali smo da je Isus uskrsnuo od mrtvih kada su žene došle do grobnice u koju je bio položen da pripreme Njegovo tijelo za ukop. Svako evanđelje daje različite pojedinosti u vezi s izvještajem. Ukratko, grob je bio prazan, žene su bile zbunjene, a anđeli su im objavili da je Isus uskrsnuo. Isus im se ukazao. Petar i Ivan također su potvrdili da je grob prazan, a Isus se ukazao i učenicima.

Ukazanja nakon uskrsnuća: (Matej 28,1-20; Marko 16,1-20; Luka 24,1-53; Ivan 20,1-21,25; Djela 1,3; 1. Korinćanima 15,6) – Tijekom četrdeset dana između raspeća i Njegova uzašašća, Isus se ukazao nekoliko puta pred 500 svojih učenika i drugima. Prvo se ukazao ženama kraj groba koje su došle pripremiti Njegovo tijelo za ukop, zatim Mariji Magdaleni, kojoj je izjavio da još nije uzašao k Ocu. Isus se ponovno ukazao dvojici muškaraca na putu za Emaus, a dok je jeo s njima i razgovarao s njima, oni su ga prepoznali. Muškarci su se vratili u Jeruzalem, pronašli učenike i posvjedočili o svom susretu s Isusom. Prošao je kroz zid i ukazao se učenicima u Jeruzalemu gdje je „sumnjičavi Toma“ dobio dokaz, te ponovno u Galileji gdje su vidjeli još jedno čudo. Iako su cijelu noć lovili ribu i nisu ništa ulovili, Isus im je rekao da još jednom spuste mreže i njihove su se mreže napunile ribom. Isus im je napravio doručak i poučio ih mnogim važnim istinama. Petru je rečeno da hrani Gospodnje ovce i rečeno mu je kako će umrijeti. U to su vrijeme također primili Veliko poslanje.

Uzašašće: (Marko 16,19-20; Luka 24,50-53; Djela 1,9-12) – Isusov posljednji čin na zemlji bilo je Njegovo uzašašće na nebo u prisutnosti učenika. Bio je uzet u oblak koji ga je sakrio od njihovih pogleda, ali su dva anđela došla da im kažu da će se jednog dana vratiti na sličan način. Za sada, Isus sjedi zdesna svome Ocu na nebu. Čin sjedenja označava da je Njegovo djelo obavljeno, kao što je potvrdio prije smrti na križu kada je rekao: „Svršeno je.“ Ništa se više ne može učiniti da se osigura spasenje onih koji vjeruju u Njega. Njegov život na zemlji je gotov, cijena plaćena, pobjeda zadobivena, a sama smrt poražena. Aleluja!

„A ima još mnogo toga što je Isus učinio i kada bi se sve to zapisalo, mislim da ni sav svijet ne bi mogao primiti knjige koje bi se napisale. Amen“ (Ivan 21,25).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji su bili ključni događaji u životu Isusa Krista (3. dio)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries