settings icon
share icon
Pitanje

Koji su bili ključni događaji u životu Isusa Krista (2. dio)?

Odgovor


Slijede ključni događaji u Kristovom životu i biblijskim knjigama i njihov opis: (2. dio)

Hranjenje 5000: (Matej 14,15-21; Marko 6,34-44; Luka 9,12-17; Ivan 6,5-13) – Od pet malih kruhova i dvije ribe, Isus je stvorio dovoljno hrane da nahrani mnogo više od 5.000 ljudi. Evanđelja nam govore da je bilo prisutno 5.000 muškaraca, ali Matej dodaje da je tu bilo i žena i djece. Procjene su da ih je bilo čak 20.000. Ali naš Bog je Bog obilne opskrbe, a malo je mnogo u rukama Gospodnjim. Dirljivu lekciju smo naučili kad smo vidjeli da je Isus, prije nego što je umnožio kruhove i ribe, zapovjedio mnoštvu da sjedne. Ovo je prekrasna slika Božje moći da postigne ono što mi ne možemo, dok počivamo u Njemu. Ljudi nisu mogli učiniti ništa da se nahrane; samo je On to mogao. Imali su samo sitnicu, ali u Božjim je rukama to postala gozba koja nije bila samo dostatna – nego i obilna.

Preobraženje: (Matej 17,1-8; Marko 9,2-8; Luka 9,26-36) – Ovaj se događaj naziva „Preobraženje“, što znači „promjena oblika“, jer je Isus promijenjen pred očima Petra, Jakova i Ivana u odraz Njegove prave prirode. Njegova božanska slava zračila je iz Njega, mijenjajući Njegovo lice i odjeću na takav način da su autori Evanđelja imali problema to prenijeti. Baš kao što je apostol Ivan koristio mnoge metafore da bi opisao ono što je vidio u vizijama Otkrivenja, tako su i Matej, Marko i Luka morali pribjeći slikama kao što su „munja“, „sunce“ i „svjetlost“ da bi opisali Isusovu pojavu. Uistinu je bilo onostrano. Pojavljivanje Mojsija i Ilije u razgovoru s Isusom pokazuje nam dvije stvari. Prvo, ova dva čovjeka predstavljaju Zakon i Proroke, koji su prorekli Isusov dolazak i Njegovu smrt. Drugo, činjenica da su razgovarali o Njegovoj nadolazećoj smrti u Jeruzalemu (Luka 9,31) pokazuje njihovo predznanje o tim događajima i suverenom Božjem planu koji se odvijao upravo onako kako je unaprijed odredio. Bog je progovorio s neba i zapovjedio učenicima: „Njega slušajte!“, time izjavljujući da Isus, a ne Mojsije i Ilija, sada ima moć i autoritet zapovijedati im.

Uskrsnuće Lazara: (Ivan 11,1-44) – Lazar, brat Marije i Marte iz Betanije, bio je Isusov osobni prijatelj, zbog čega je obitelj poslala po Isusa kad je Lazar bio bolestan. Isus je odgodio nekoliko dana prije nego što je otišao u Betaniju, znajući da će Lazar do tada biti dovoljno dugo mrtav da potvrdi ovaj nevjerojatan prikaz božanske moći. Samo Bog ima moć nad životom i smrću, a uskrisivši Lazara iz groba, Isus je potvrdio svoj autoritet kao Boga i svoju nadmoć nad smrću. Kroz ovaj događaj, Sin Božji će biti proslavljen na nepogrešiv način. Kao i kod mnogih drugih čuda i događaja, jedan od ciljeva bio je da učenici – i mi – „povjerujemo“ (Ivan 20,31). Isus je ono što je rekao da jest, a ovo najviše zapanjujuće od njegovih čuda svjedoči o toj činjenici. Isus je rekao Marti: „Ja sam uskrsnuće i život“ (Ivan 11,25) i upitao ju vjeruje li u ono što je govorio. To je osnova kršćanskog života. Vjerujemo da je Isus sama sila uskrsnuća i pouzdajemo se u Njega da će nam kroz tu moć dati vječni život. Pokopani smo s Njim i uskrsnuli Njegovom vlašću nad smrću. Samo Njegovom snagom možemo biti istinski spašeni.

Trijumfalni ulazak: (Matej 21,1-11. 14-17; Marko 11,1-11; Luka 19,29-44; Ivan 12,12-19) – Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem tjedan prije raspeća osnova je onoga što je poznato kao Cvjetna nedjelja. Mnoštvo koje ga je dočekalo položilo mu je palmine grane na put, ali njihovo štovanje Njega bilo je kratkog vijeka. Za samo nekoliko dana ta će ista gomila pozivati na Njegovu smrt, vičući „Razapni, razapni ga!“ (Luka 23,20-21). Ali dok je ujahao u Jeruzalem na leđima magareta – što je označavalo Njegov stav malenkosti i poniznosti – dobio je obožavanje gomile i priznanje Njegove mesijanske naravi. Čak su ga i mala djeca pozdravila, pokazujući da znaju ono što židovski vođe ne znaju, da je Isus Mesija. Isusov ulazak u Jeruzalem ispunio je starozavjetno proročanstvo Zaharije ponovljeno u Ivanu 12,15: „Evo, kralj tvoj dolazi sjedeći na ždrjebetu magaričinu.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji su bili ključni događaji u životu Isusa Krista (2. dio)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries