settings icon
share icon
Pitanje

Koji su bili ključni događaji u životu Isusa Krista (1. dio)?

Odgovor


Slijede ključni događaji u Kristovom životu i biblijskim knjigama i njihov opis (1. dio):

Rođenje: (Matej 1–2; Luka 2) – Unutar ovih stihova nalaze se svi elementi dobro poznate Božićne priče, početak Kristova zemaljskog života. Marija i Josip, bez mjesta u svratištu, dijete u jaslama, pastiri sa svojim stadima, mnoštvo anđela koji se raduju. Također vidimo mudrace s Istoka kako slijede zvijezdu do Betlehema i nose darove za dijete Krista, te Josipa, Mariju i Isusa kako bježe u Egipat i kasnije se vraćaju u Nazaret. Ovi stihovi također uključuju Isusa koji je prikazan u hramu u dobi od osam dana te u dobi od dvanaest godina, ostajući u hramu i razgovarajući s tamošnjim učiteljima. Priča o rođenju Spasitelja prije dvije tisuće godina je predivna, ispunjena izvrsnim i značajnim detaljima koje su cijenili prisutni kao i vjernici tisućljećima kasnije. Ali priča o Bogu koji dolazi na zemlju kao čovjek započela je tisućama godina ranije s proročanstvima o dolasku Mesije. Bog je govorio o Spasitelju u Postanku 3,15. Stoljećima kasnije, Izaija je prorekao djevicu koja će začeti i roditi sina i dati mu ime Emanuel, što znači „Bog s nama“ (Izaija 7,14). Prvi od ključnih događaja u Kristovom životu je skromni početak u štalici, kada je Bog došao da bude s nama, rođen da oslobodi svoj narod i spasi nas od naših grijeha.

Krštenje: (Matej 3,13-17; Marko 1,9-11; Luka 3,21-23) – Isusovo krštenje od strane Ivana Krstitelja na rijeci Jordan prvi je čin Njegovog javnog djelovanja. Ivanovo je bilo krštenje pokajanja, i iako Isusu nije bilo potrebno takvo krštenje, pristao je na njega kako bi se poistovjetio s grešnicima. Zapravo, kad se Ivan usprotivio tome da Isus želi da ga on krsti, rekavši da bi on, Ivan, trebao biti kršten od Isusa, Isus je inzistirao. Isus je rekao: „Pusti neka sada bude tako; jer dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost“, stoga je Ivan učinio kako je traženo (Matej 3,13-15). U svom krštenju Isus se poistovjetio s grešnicima čije će grijehe uskoro ponijeti na križ gdje će zamijeniti svoju pravednost za njihov grijeh (2. Korinćanima 5,21). Kristovo krštenje simboliziralo je Njegovu smrt i uskrsnuće, predočilo i dalo važnost kršćanskom krštenju te javno poistovjetilo Krista s onima za koje će umrijeti. Osim toga, Njegov identitet dugo iščekivanog Mesije potvrdio je i sam Bog koji je progovorio s neba: „Ovo je moj ljubljeni Sin, u njemu mi je zadovoljstvo“ (Matej 3,17). Konačno, Isusovo krštenje bilo je poprište prvog prikazivanja Trojstva čovjeku. Sin se krstio, Otac govorio, a Duh Sveti sišao u obliku goluba. Očeva zapovijed, Sinova poslušnost i sila Duha Svetoga predstavljaju prekrasnu sliku Kristove službe i života.

Prvo čudo: (Ivan 2,1-11) – Ivanovo evanđelje podesno je jedino koje bilježi Isusovo prvo čudo. Ivanov izvještaj o Kristovu životu ima za temu i svrhu otkriti Kristovo božanstvo. Ovaj događaj kad Isus pretvara vodu u vino, pokazuje Njegovu božansku moć nad elementima zemlje, istu moć koja će se ponovno otkriti u mnogim drugim čudima iscjeljenja i kontrole elemenata kao što su vjetar i more. Ivan nam dalje govori da je ovo prvo čudo imalo dva ishoda – Kristova slava se očitovala i učenici su povjerovali u Njega (Ivan 2,11). Kristova božanska, proslavljena priroda bila je skrivena kada je uzeo ljudsko obličje, ali u slučajevima kao što je ovo čudo, Njegova prava priroda je izbila na vidjelo i očitovala se svima koji su imali oči da vide (Matej 13,16). Učenici su uvijek vjerovali u Isusa, ali su čuda pomogla ojačati njihovu vjeru i pripremiti ih za teška vremena koja su bila pred njima.

Propovijed na gori: (Matej 5,1-7,29) – Možda najpoznatiju propovijed svih vremena Isus je propovijedao svojim učenicima na početku svog javnog djelovanja. Mnoge nezaboravne fraze koje danas poznajemo proizašle su iz ove propovijedi, uključujući: „Blagoslovljeni su krotki: jer će oni zemlju baštiniti“, „sol zemlje“, „oko za oko“, „poljski ljiljani“, „tražite i naći ćete“ i „vukovi u ovčjoj opravi“, kao i pojmovi da se hoda dodatnu milju, okrene drugi obraz te da lijeva ruka ne zna što radi desna. U propovijedi je i Očenaš. No najvažnije je da je Propovijed na gori zadala razoran udarac farizejima i njihovoj religiji pravednosti po djelima. Izlažući duh Zakona, a ne samo njegovo slovo, Isus nije ostavio sumnje da legalizam nema nikakve koristi za spasenje i da je zapravo zahtjeve Zakona ljudski nemoguće ispuniti. Propovijed završava pozivom na pravu vjeru za spasenje i upozorenjem da je put do tog spasenja uzak i da ga malo tko nalazi. Isus uspoređuje one koji slušaju Njegove riječi i provode ih u djelo s mudrim graditeljima koji grade svoje kuće na čvrstim temeljima; kad dođu oluje, njihove kuće izdrže.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji su bili ključni događaji u životu Isusa Krista (1. dio)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries