settings icon
share icon
Pitanje

Što je Kristov zakon?

Odgovor


Galaćanima 6,2 navodi: „Nosite bremena jedni drugih, i tako ispunite zakon Kristov!" Što je točno Kristov zakon i kako se ispunjava nošenjem bremena jedni drugih? Iako se Kristov zakon spominje i u 1. Korinćanima 9,21, Biblija nigdje posebno ne definira što je točno Kristov zakon. Međutim, većina učitelja Biblije razumije da je Kristov zakon ono što je Krist izjavio za najveće zapovijedi u Marku 12,28-31: „…'Koja je zapovijed prva od sviju?' A Isus mu odgovori: 'Prva od sviju zapovijedi je: Čuj, Izraele! Gospod je Bog naš, Gospod je jedan. I: Ljubi Gospoda, Boga svojega, iz svega srca svojega i iz sve duše svoje i iz svega uma svojega i iz sve snage svoje. To je prva zapovijed. A druga je ovoj slična: Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe. Druge zapovijedi veće od ovih nema.'"

Kristov zakon je, dakle, ljubiti Boga cijelim našim bićem i ljubiti bližnje kao što ljubimo sebe. U Marku 12,32-33, pismoznanac koji je Isusu postavio pitanje, odgovara: „I ljubiti ga iz svega srca i iz svega razuma i iz sve duše i iz sve snage, i ljubiti bližnjega kao samoga sebe — više je nego sve paljenice i žrtve." Isus i pismoznanac složili su se u tome da su te dvije zapovijedi srž čitavog starozavjetnog zakona. Sav starozavjetni zakon može se svrstati u kategoriju „ljubiti Boga" ili „ljubiti bližnjega svoga".

Razni novozavjetni stihovi govore da je Isus ispunio starozavjetni zakon, dovodeći ga do svršetka i zaključenja (Rimljanima 10,4; Galaćanima 3,23-25; Efežanima 2,15). Umjesto starozavjetnog zakona, kršćani se moraju pokoravati Kristovom zakonu. Umjesto da pokušaju zapamtiti više od 600 pojedinačnih zapovijedi u Starom zavjetu, kršćani se trebaju jednostavno usredotočiti na ljubav prema Bogu i ljubav prema drugima. Kad bi se kršćani istinski i svim srcem pridržavali tih dviju zapovijedi, ispunili bismo sve što Bog traži od nas.

Krist nas je oslobodio ropstva stotina zapovijedi u Starom zavjetu i umjesto toga nas poziva na ljubav. Prva Ivanova 4,7-8 izjavljuje: „Ljubljeni, ljubimo jedni druge; jer ljubav je od Boga, i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Tko ne ljubi, Boga ne upozna — jer Bog je ljubav." Prva Ivanova 5,3 nastavlja: „Jer ljubav je Božja ovo: da držimo njegove zapovijedi. A zapovijedi njegove nisu teške."

Neki koriste činjenicu da nismo pod starozavjetnim zakonom kao izgovor za grijeh. Apostol Pavao govori o tome u Rimljanima. „Što dakle? Da griješimo jer nismo pod Zakonom nego pod milošću? Nipošto!" (Rimljanima 6,15). Za Kristova sljedbenika izbjegavanje grijeha treba biti iz ljubavi prema Bogu i ljubavi prema drugima. Ljubav treba biti naša motivacija. Kad prepoznamo vrijednost Isusove žrtve za nas, naš odgovor je ljubav, zahvalnost i poslušnost. Kad razumijemo žrtvu koju je Isus dao za nas i druge, naš odgovor je slijeđenje Njegovog primjera u iskazivanju ljubavi drugima. Naša motivacija za nadvladavanje grijeha treba biti ljubav, a ne želja da se legalistički pokoravamo nizu zapovijedi. Trebamo se pokoravati Kristovom zakonu jer ljubimo Krista, a ne da bismo skinuli zapovijed s popisa kojeg se uspješno pridržavamo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Kristov zakon?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries