settings icon
share icon
Pitanje

Tko su bili Kanaanci?

Odgovor


Kanaanci su bili skupina drevnih ljudi koji su živjeli u zemlji Kanaan na istočnim obalama Sredozemnog mora. Kanaan je opisan u Bibliji kako se proteže od Libanona prema Potoku egipatskom na jugu i dolini rijeke Jordan na istoku. U Bibliji, posebno u Postanku 10 i Brojevima 34, ovo se naziva „zemlja Kanaan“ i zauzima isto područje koje zauzimaju moderni Libanon i Izrael, plus dijelovi Jordana i Sirije.

Kanaanci se u Bibliji spominju preko 150 puta. Bili su zao, idolopoklonički narod koji je potekao od Noinog unuka Kanaana, koji je bio Hamov sin (Postanak 9,18). Kanaan je bio proklet zbog njegovog i očevog grijeha protiv Noe (Postanak 9,20-25). U nekim stihovima, Kanaanci se konkretno odnose na ljude nizina i ravnica Kanaana (Jošua 11,3); u drugim stihovima, Kanaanci se upotrebljavaju u širem smislu za sve stanovnike zemlje, uključujući Hivije, Girgašije, Jebusejce, Amorejce, Hetite i Perižane (vidi Suci 1,9-10).

Zemlja Kanaan bila je zemlja koju je Bog obećao dati Abrahamovim potomcima (Postanak 12,7). Kanaanci su opisani u Bibliji kao veliki i žestoki narod, kojeg nije lako poraziti, tako da bi Izraelci trebali božansku pomoć da ih nadjačaju, poraze i oduzmu im zemlju. Bog je Mojsiju i Jošui obećao tu pomoć (Jošua 1,3).

Nakon Izlaska, kada je Gospodin rekao Mojsiju da napadne Kanaan, Mojsije je poslao grupu uhoda u zemlju Kanaan da vide kakvi su ljudi. Špijuni su se vratili s izvješćem koje je bilo ujedno ohrabrujuće i zastrašujuće. Plodovi zemlje bili su ogromni – bila su potrebna dva čovjeka da donesu jedan grozd (Brojevi 13,23) – i zemlja je bila izdašna na mnoge druge načine. Međutim, Kanaanci su bili jaki, a gradovi veliki i utvrđeni. Također, izraelski špijuni su tamo vidjeli ono što su opisali kao nefile i Anakove potomke (Brojevi 13,28. 33) – pored ovih žestokih ljudi, Izraelci su sebe vidjeli kao „skakavce“ (33. stih). Na kraju su se Izraelci toliko bojali Kanaanaca da su odbili otići u zemlju koju im je Bog obećao. Samo su Jošua i Kaleb bili uvjereni da će im Bog pomoći da poraze Kanaance. Zbog svoje nespremnosti da vjeruju Bogu, tom naraštaju Izraelaca nije bio dozvoljen ulazak u Kanaan (Brojevi 14,30-35).

Nakon Mojsijeve smrti, Bog je pozvao Jošuu da povede izraelski narod kroz rijeku Jordan u Obećanu zemlju. Prvi grad u koji su došli bio je Jerihon, kanaanski grad jakih zidina. Jošua je vjerovao Bogu i rekao ljudima da će Bog istjerati Kanaance iz zemlje kako bi Izrael mogao zauzeti zemlju Kanaan (Jošua 3,10). Pad Jerihona bio je nadnaravni događaj, budući da je Bog srušio taj grad (Jošua 6). Ova pobjeda bila je znak izraelskom narodu i narodu Kanaana da je Bog dao zemlju Kanaan Izraelcima.

Unatoč dugoj kampanji protiv stanovnika Kanaana, ostalo je nekoliko kanaanskih džepova u Izraelu nakon što je zemlja podijeljena između dvanaest plemena (Suci 1,27-36). Neki od Kanaanaca koji su ostali u Izraelu bili su prisiljeni na prisilni rad, ali su mnoga uporišta ostala u zemlji. Djelomična poslušnost Izraela, koja je rezultirala ovim kanaanskim citadelama, uzrokovala je mnogo problema tijekom vremena sudaca.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko su bili Kanaanci?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries