settings icon
share icon
Pitanje

Kako je Juda umro?

Odgovor


Smrt Jude Iškariotskog bila je samoubojstvo počinjeno nakon što je bio ispunjen žaljenjem (ali ne i kajanjem) zbog svoje izdaje Isusa. I Matej i Luka (u Djelima apostolskim) spominju neke pojedinosti Judine smrti, a usklađivanje pojedinosti između ta dva izvještaja predstavlja neke poteškoće.

Matej kaže da je Juda umro vješanjem. Evo izvještaja u Matejevu evanđelju: „On baci srebrnjake u Hramu i udalji se; i ode te se objesi. I uzeše svećenički glavari srebrnjake i rekoše: 'Nije dopušteno staviti ih u hramsku riznicu, jer je to plaća za krv.' I posavjetovaše se te kupiše za njih lončarovu njivu, za ukop stranaca. Stoga se ta njiva sve do ovoga dana naziva 'Njiva krvi'“ (Matej 27,5-8).

Luka kaže da je Juda pao u polje i da mu se tijelo raspuklo. Evo izvještaja u Djelima: „Taj je, dakle, stekao njivu plaćom za nepravednost te se, stropoštavši se naglavce, raspukao po sredini i prosula mu se sva utroba. I postalo je to poznato svim stanovnicima Jeruzalema, tako da se ona njiva na njihovu jeziku naziva Akeldama, to jest ‘Njiva krvi’“ (Djela 1,18-19).

Koji je izvještaj ispravan? Je li Juda umro vješanjem ili je umro padom? Ili su oba istinita? Povezano pitanje glasi: Je li Juda kupio polje ili su svećenici kupili polje?

Što se tiče toga kako je Juda umro, evo jednostavnog pomirenja činjenica: Juda se objesio na lončarevoj njivi (Matej 27,5), i tako je umro. Zatim, nakon što se njegovo tijelo počelo raspadati i nadimati, uže je puklo, ili se grana drveta koju je koristio slomila, a njegovo tijelo palo i rasprsnulo se na zemlju lončareve njive (Djela 1,18-19). Zapazite da Luka ne kaže da je Juda umro od pada, samo da je njegovo tijelo palo. Stihovi iz Djela pretpostavljaju Judino vješanje, budući da čovjek koji pada u polje obično ne rezultira rasprsnućem tijela. Jedino raspadanje i pad s visine mogu izazvati rasprsnuće tijela. Dakle, Matej spominje stvarni uzrok smrti, a Luka se više usredotočuje na užas koji je uslijedio.

Što se tiče toga tko je platio polje, evo dva moguća načina da se pomire činjenice: 1) Judi je obećano trideset srebrnjaka nekoliko dana prije Isusova uhićenja (Marko 14,11). Negdje u danima koji su prethodili njegovoj izdaji Isusa, Juda je dogovorio kupnju polja, iako novac još nije bio uplaćen. Nakon što je djelo obavljeno, Juda je bio plaćen, ali je zatim vratio novac svećeničkim glavarima. Svećenici, koji su srebro smatrali krvavim novcem, dovršili su posao koji je Juda započeo i kupili polje. 2) Kada je Juda bacio trideset srebrnjaka, svećenici su uzeli novac i upotrijebili ga za kupnju lončareve njive (Matej 27,7). Juda možda nije osobno kupio polje, ali je dao novac za transakciju i moglo bi se reći da je on kupac.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako je Juda umro?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries