settings icon
share icon
Pitanje

Tko su Jehovini svjedoci i što oni vjeruju?

Odgovor


Sekta koja je danas poznata kao Jehovini svjedoci nastala je u američkoj državi Pennsylvaniji godine 1870., kao skupina za proučavanje Biblije koju je započeo Charles Taze Russell. Russell je svoju grupu nazvao »Millennial Dawn Bible Study«, odnosno »Grupa za proučavanje Biblije u osvit milenija«. Charles T. Russell počeo je pisati seriju knjiga koju je nazvao »Millennial Dawn« (Osvit milenija), a u vrijeme njegove smrti sadržavala je šest svezaka i velik dio teoloških ideja u koje vjeruju današnji Jehovini svjedoci. Nakon što je 1916. Russell umro, sudac J. F. Rutherford, Russellov prijatelj i nasljednik, napisao je sedmi i posljednji svezak serije »Millennial Dawn«, koji se zvao »The Finished Mystery« (Svršena tajna) godine 1917. »The Watchtower Bible and Tract Society« (Biblijsko i traktatno društvo »Kula stražara«) utemeljeno je 1886. godine i ubrzo je postalo sredstvom pomoću kojega je pokret »Osvit milenija« počeo svoja gledišta naviještati drugima. Skupina je bila poznata kao »Russelliti« sve do 1931. godine kada su se, zbog podjele u organizaciji, preimenovali u »Jehovine svjedoke«. Grupa od koje su se odvojili postala je poznata kao »Proučavatelji Biblije«.

Što vjeruju Jehovini svjedoci? Pomno istraživanje njihova vjerovanja po pitanju Isusova božanstva, spasenja, Trojstva, Svetoga Duha, pomirenja itd. izvan svake sumnje pokazuje da ne drže pravovjerna kršćanska stajališta u pogledu tih pitanja. Jehovini svjedoci vjeruju da je Isus zapravo arhanđeo Mihael, najuzvišenije stvoreno biće. Ipak, to se suprotstavlja onome što mnogi biblijski odlomci uče o Isusu kao o Bogu (Ivan 1,1.14; 8,58; 10,30). Jehovini svjedoci vjeruju da se spasenje postiže na osnovu kombinacije vjere, dobrih djela i poslušnosti. To se suprotstavlja bezbrojnim biblijskim odlomcima koji obznanjuju da se spasenje treba primiti po vjeri (Ivan 3,16; Efežanima 2,8-9; Titu 3,5). Jehovini svjedoci odbacuju Trojstvo, jer vjeruju da je Isus stvoreno biće te da je Duh Sveti u suštini Božja sila. Jehovini svjedoci odbacuju pojam Kristova zastupničkog pomirenja, a umjesto toga drže teoriju otkupnine prema kojoj je Isusova smrt bila otkupnina za Adamov grijeh.

Kako Jehovini svjedoci opravdavaju svoje nebiblijske doktrine? (1) Tvrde da je crkva, tijekom stoljećâ, iskvarila Bibliju, te (2) Ponovno su preveli Bibliju i izdali svoj prijevod »New World Translation« (Novi svjetski prijevod). Umjesto da svoj nauk zasnivaju na biblijskom učenju, Biblijsko i traktatno društvo »Kula stražara« izmijenilo je biblijski tekst ne bi li ga prilagodili svojem lažnom nauku. Taj Novi svjetski prijevod prošao je kroz mnogobrojna izdanja iz razloga što Jehovini svjedoci otkrivaju sve više odlomaka u Svetom pismu koji se suprotstavljaju njihovim doktrinama.

Očigledno je da su Jehovini svjedoci kult koji se tek neznatno temelji na Svetom pismu. Kula stražara svoja vjerovanja i doktirne zasniva na izvornom i proširenom učenju Charlesa Tazea Russella, suca Josepha Franklina Rutherforda i njihovih nasljednika. Upravljačko tijelo Biblijskog i traktatnog društva »Kula stražara« jedino je tijelo u kultu koje sebi prisvaja autoritet tumačenja Svetoga pisma. Drugim riječima, ono što Upravljačko tijelo kaže vezano uz bilo koji odlomak u Svetom pismu smatra se posljednjom riječju a slobodno razmišljanje se obeshrabruje. To se izravno suprotstavlja Pavlovu poticaju Timoteju (kao i nama samima) da proučava kako bi se pokazao prokušanim pred Bogom, kao radnik koji se nema čega stidjeti, koji ispravno reže Riječ Božju. Taj poticaj koji nalazimo u 2. Timoteju 2,15 jasna je Božja uputa svakome od njegove djece u Kristovu Tijelu da bude poput berejskih Židova i svakodnevno istražuju Pisma kako bi provjerili je li ono što ih se poučava u skladu s onime što Njegova Riječ uči.

Jehovine svjedoke treba pohvaliti za njihov »trud u evangelizaciji«. Vjerojatno ne postoji religijska grupa vjernija u naviještanju svoje poruke od Jehovinih svjedoka. Nažalost, ta poruka puna je izvrtanja, prijevara i lažnih nauka. Neka bi Bog otvorio oči Jehovinim svjedocima da spoznaju istinu evanđelja i istinskog učenja Božje riječi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko su Jehovini svjedoci i što oni vjeruju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries