settings icon
share icon
Pitanje

Što možemo naučiti iz Izakova života?

Odgovor


Ime Izak, koje znači „on se smije“, izvedeno je iz reakcije njegovih roditelja kada je Bog rekao Abrahamu da će on sa 100 godina i njegova žena Sara sa 90 godina imati sina (Postanak 17,17; 18,12). Izak je bio Abrahamov drugi sin; njegov prvi, Jišmael, bio je od Sarine sluškinje Hagare, kao rezultat Sarinog nestrpljenja da Abrahamu podari obitelj (Postanak 16,1-2). Čim je Izak odbijen od prsâ, Sara je inzistirala da Abraham otjera Hagaru i njezinog sina, osiguravajući da obiteljsko nasljedstvo pripadne Izaku (Postanak 21,3-12).

Mnogo godina kasnije, Izaka je njegov otac odveo na planinu gdje ga je Abraham u poslušnosti Bogu pripremio za žrtvovanje (Postanak 22,1-14). Abraham, Izak i dvojica Abrahamovih slugu natovarili su magarce i krenuli na trodnevno putovanje do brda Morije. Ostavivši svoje sluge iza sebe, Abraham i Izak su ponijeli drva, nož i materijal za vatru, rekavši da će se pokloniti i zatim vratiti. Znatiželjan, Izak je upitao gdje se nalazi janje za žrtvu. Abraham je rekao Izaku da će sam Bog osigurati janje. Abraham je nastavio sa gradnjom žrtvenika i vezao Izaka da legne na njega. Biblija ne daje naznake da se Izak opirao. Dok se Abraham spremao ubiti Izaka, zaustavio ga je anđeo. Abraham je tada ugledao ovna u grmlju i ponudio ga umjesto njega. Postoji zanimljiva analogija u ovom izvještaju koja odražava Boga koji se odrekao svog jedinog sina, Isusa, da bude žrtvovan. Bog je doista osigurao Janje – doslovno za Abrahama i Izaka u to vrijeme i figurativno za cijelo čovječanstvo koje je spremno prihvatiti Isusovu žrtvu (Ivan 1,29; Hebrejima 10).

Sara je umrla kad je Izak bio u kasnim tridesetima. Nakon njezine smrti, Abraham je poslao jednog od svojih slugu da pronađe ženu za Izaka iz njihovog klana, jer je Abraham bio odlučan da njegov sin ne smije imati Kanaanku za ženu (Postanak 24,1-51). Abrahamov se sluga molio da uspije pronaći odgovarajuću ženu i Bog je vodio njegovu potragu. Kada je imao četrdeset godina, Izak se oženio svojom rođakinjom Rebekom (Postanak 25,20). Biblija nam kaže da ju „zavolje. I utješi se Izak nakon smrti svoje majke“ (Postanak 24,67).

U dobi od šezdeset godina Izak je postao otac blizanaca – Jakova i Ezava. Dok je Izak davao prednost svom starijem sinu Ezavu, Rebekin miljenik bio je Jakov. To je izazvalo veliko suparništvo unutar obitelji i dovelo do toga da je Jakov, mlađi sin, primio nasljedstvo i očev blagoslov koji je trebao otići Ezavu, starijem sinu, nakon što su Rebeka i Jakov prevarili Izaka i Ezava. Izak je postao svjestan prijevare, ali nije mogao opozvati svoj blagoslov Jakovu (Postanak 27). Rebeka je saznala za Ezavov plan da ubije Jakova nakon Izakove smrti te uvjerila Izaka da pošalje Jakova njezinom bratu Labanu da pronađe ženu među njezinom rodbinom. Izak je ponovno blagoslovio Jakova prije nego što ga je poslao na put, moleći se da Bog Jakovu da blagoslov koji je dao Abrahamu.

Abraham je umro kad je Izaku bilo oko sedamdeset pet godina sve mu ostavivši (Postanak 25,5). Iako je Jišmael bio otjeran kad je Izak bio odbijen od prsâ, obojica su Izak i Jišmael pokopali Abrahama (Postanak 25,9). Biblija ne govori konkretno o njihovom odnosu, a Jišmaelovi i Izakovi potomci povijesno su bili neprijatelji; neprijateljstvo ostaje do danas. Ali zanimljivo je primijetiti da su se dvojica muškaraca očito ujedinila u žalovanju za svojim ocem.

Kad je u zemlji vladala glad, Bog se objavio Izaku i rekao mu da ne ide u Egipat, nego da ostane u zemlji. Bog je obećao da će biti s Izakom i blagosloviti ga te dati zemlju Izakovom potomstvu. Bog je ponovno potvrdio savez koji je sklopio s Abrahamom, rekavši da će njegovo potomstvo učiniti brojnim poput zvijezda i kroz njih blagosloviti sve narode na zemlji (Postanak 26,1-6).

Izak je ostao u zemlji kanaanskoj. No, slično onome što je njegov otac učinio godinama prije njegova rođenja, Izak je u strahu Rebeku predstavio kao svoju sestru, a ne kao ženu (Postanak 26,7-11). Ipak, kao što je Bog zaštitio Saru, zaštitio je i Rebeku. Bog je blagoslovio Izaka obilnim usjevima i bogatstvom, toliko da su Filistejci postali ljubomorni i začepili bunare koje je Abraham iskopao. Filistejski kralj zamolio je Izaka da se preseli, a Izak mu je to udovoljio, seleći se s mjesta na mjesto kopajući nove bunare kad bi se njegovi neprijatelji posvađali s njim oko vode. Filistejski kralj ubrzo je prepoznao da je Izaka blagoslovio Bog i sklopio je mirovni ugovor između njih (Postanak 26,26-31).

Izak je umro u dobi od sto osamdeset godina i pokopala su ga oba njegova sina. Bog je potvrdio svoj savez s Izakovim sinom, Jakovom, kojeg je preimenovao u Izrael.

Iako je velik dio Izakove priče narativ bez mnogo lako primjenjivih lekcija u našim životima, u Izaku vidimo srce predano Božjoj volji. Na primjer, bio je poslušan Abrahamu i Sari i očito je vjerovao njihovom vodstvu. Poslušao je kad mu je Bog rekao da ostane u zemlji unatoč gladi i napadima njegovih neprijatelja. Kada je Izak otkrio da ga je prevario njegov sin Jakov, prihvatio je i podvrgao se onome što je smatrao Božjom voljom, unatoč tome što je to bilo potpuno protivno prihvaćenoj tradiciji u to vrijeme. Baš kao što je Izak otkrio, i mi moramo zapamtiti da Božji putovi nisu naši putovi niti da su Njegove misli iste kao naše (Izaija 55,8). Izakova priča također pokazuje Božju vjernost svojim obećanjima – sklopio je savez s Abrahamom i nastavit će ga održavati s Izakom i Izakovim sinom Jakovom.

Iako nema velikih postignuća o kojima bi se moglo govoriti u vezi s Izakovim životom, Bog je izabrao Izaka da nastavi lozu saveza, istu lozu koja će dovesti do Mesije, Isusa. I kroz mnoge generacije židovski narod opisivao je svog Boga kao Boga Abrahama, Izaka i Jakova. Uistinu, postoji nekoliko stihova u Bibliji gdje se Bog opisuje na isti način (npr. Izlazak 3,6). Izak se navodi s ostalim patrijarsima i ima mjesto u Božjem kraljevstvu (Luka 13,28). A nema veće časti kojoj se možemo nadati.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što možemo naučiti iz Izakova života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries