settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bio Ivan Marko u Bibliji?

Odgovor


Ivan Marko, često samo zvan Marko, autor je Evanđelja po Marku. Bio je vjernik rane crkve o kojoj se uglavnom govori u Djelima apostolskim. Ivan Marko se prvi put spominje kao sin žene po imenu Marija (Djela 12,12), čija se kuća koristila kao mjesto okupljanja i molitve vjernika. Kasnije se Marko spominje kao pratilac Barnabe i Pavla tijekom njihovih zajedničkih putovanja (Djela 12,25). Ivan Marko je također bio Barnabin rođak (Kološanima 4,10).

Ivan Marko bio je pomoćnik na prvom misionarskom putovanju Pavla i Barnabe (Djela 13,5). No, nije ostao cijelo putovanje. Ivan Marko napustio je Pavla i Barnabu u Pamfiliji i napustio djelo (Djela 15,38). Biblija ne kaže zašto se Marko odvojio, ali njegov odlazak je došao odmah nakon uglavnom besplodnog vremena na Cipru (Djela 13,4-12). Na Cipru je zabilježeno samo jedno obraćenje, ali je postojalo snažno demonsko protivljenje. Moguće da je mladi Ivan Marko bio obeshrabren težinom puta i odlučio se vratiti u udobnost doma.

Nešto kasnije, nakon što su se Pavao i Barnaba vratili sa svog prvog putovanja, Pavao je izrazio želju da se vrati braći u gradove koje su prethodno posjetili da vidi kako su svi (Djela 15,36). Barnaba se složio, očito uz odredbu da povedu Ivana Marka sa sobom. Međutim, Pavao je odbio imati Marka na putovanju, pozivajući se na Markovo prethodno odvajanje. Pavao i Barnaba imali su „oštru prepirku“ oko Ivana Marka (Djela 15,39) te se odvojili jedan od drugoga i otišli na različita putovanja. Barnaba je poveo Ivana Marka sa sobom na Cipar, a Pavao je poveo Silu sa sobom kroz Siriju i Ciliciju da ohrabri vjernike u crkvama u tim područjima (Djela 15,39-41).

Barnaba, „sin utjehe“ (Djela 4,36), želio je oprostiti posrnuće Ivana Marka i dati mu još jednu priliku. Pavao je zauzeo racionalniji stav: pionirski misionarski rad zahtijeva predanost, odlučnost i izdržljivost. Pavao je Ivana Marka vidio kao rizik za njihovu misiju. Luka, autor Djela apostolskih, ne zauzima ni jednu stranu niti predstavlja Pavla ili Barnabu kao one koji su u pravu. Jednostavno bilježi činjenice. Vrijedi napomenuti da su na kraju poslane dvije skupine misionara – dvostruko više misionara koji su širili evanđelje.

Ivan Marko sa svojim rođakom Barnabom otplovljava na Cipar, ali to nije kraj njegove priče. Godinama kasnije, on je s Pavlom, koji ga naziva „suradnikom“ (Filemonu 1,24). A pred kraj Pavlova života, Pavao šalje molbu Timoteju iz rimskog zatvora: „Marka uzmi i dovedi ga sa sobom, jer mi je koristan za posluživanje“ (2. Timoteju 4,11). Očito da je Ivan Marko sazrio kroz godine i postao vjerni Gospodinov sluga. Pavao je prepoznao njegov napredak i smatrao ga vrijednim suputnikom.

Ivan Marko napisao je Evanđelje koje nosi njegovo ime negdje između 55. i 59. godine. Moguće da se Ivan Marko prikriveno spominje u Marku 14,51-52. U tom odlomku mladić, probuđen iz sna u noći kad je Isus uhićen, pokušava slijediti Gospodina, a rulja koja je držala Isusa zarobljenog pokušava ga uhvatiti. Mladić se otrgne i bježi u noć. Činjenica da je ovaj događaj zabilježen samo u Markovom evanđelju – i činjenica da je mladić anoniman – navela je neke bibličare na pretpostavku da je mladić koji bježi zapravo Ivan Marko.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bio Ivan Marko u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries