settings icon
share icon
Pitanje

Ima li Isus fizičko tijelo na nebu?

Odgovor


Isusovo fizičko, tjelesno uskrsnuće temelj je kršćanske doktrine i naše nade u nebo. Budući da je Isus uskrsnuo od mrtvih u fizičkom tijelu, svaki kršćanin ima jamstvo vlastitog tjelesnog uskrsnuća (Ivan 5,21.28; Rimljanima 8,23). Sada je Isus na nebu, gdje je prikazan kako sjedi na mjestu autoriteta, s desne strane Bogu (1. Petrova 3,22). No, je li Isusovo tijelo na nebu isto što i Njegovo tijelo na zemlji?

Biblija jasno kaže da je Isusovo tijelo uskrsnulo. Grobnica je bila prazna. Bio je prepoznatljiv onima koji su ga poznavali. Isus se pokazao svim svojim učenicima nakon svog uskrsnuća, a više od pet stotina ljudi bili su očevici Njegove zemaljske prisutnosti nakon uskrsnuća (1. Korinćanima 15,4-6). U Luki 24,16, na putu za Emaus, očima dvojici Isusovih učenika „bî uskraćeno prepoznati [Isusa]“. Međutim, kasnije im se „otvoriše oči i prepoznaše ga“ (31. stih). Nije Isus bio neprepoznatljiv, nego su neko vrijeme učenici bili nadnaravno spriječeni da ga prepoznaju.

Kasnije u istom poglavlju Luke, Krist svojim učenicima jasno daje do znanja da ima fizičko tijelo; On nije bestjelesni duh: „Pogledajte ruke moje i noge, da sam to ja: opipajte me i pogledajte; jer duh nema tijelo ni kosti, kao što vidite mene da imam“ (Luka 24,39). Nakon što je proveo četrdeset dana sa svojim učenicima, Isus je tjelesno uzašao na nebo (Djela 1,9). Isus je i dalje čovjek i trenutno ima ljudsko tijelo na nebu. Njegovo je tijelo ipak drugačije; zemaljsko ljudsko tijelo je propadljivo, ali su nebeska tijela neprolazna (1. Korinćanima 15,50). Isus ima fizičko tijelo, ali drugačije. Njegovo uskrslo tijelo dizajnirano je za vječnost.

Prva Korinćanima 15,35-49 opisuje kakvo će biti tijelo vjernika na nebu. Naša nebeska tijela razlikovat će se od naših zemaljskih po vrsti tijela, po sjaju, po snazi i po dugovječnosti. Apostol Pavao također navodi da će vjernikovo tijelo biti slika Kristova tijela (s. 49). Pavao ponovno govori o ovoj temi u 2. Korinćanima, gdje uspoređuje zemaljska tijela sa šatorima, a nebeska tijela s nebeskim stanovima (2. Korinćanima 5,1-2). Pavao kaže da, nakon što se zemaljski šatori razruše, kršćani neće ostati „goli“ – to jest, bez tijela za život (2. Korinćanima 5,3). Kada se novo tijelo „odjene“, prijeći ćemo iz smrtnosti u besmrtnost (2. Korinćanima 5,4).

Dakle, znamo da će kršćanin imati nebesko tijelo poput Isusovog „slavnog tijela“ (Filipljanima 3,21). Prilikom svog utjelovljenja Isus je uzeo ljudsko tijelo, a prilikom uskrsnuća Njegovo je tijelo bilo proslavljeno – iako je zadržao ožiljke (Ivan 20,27). On će zauvijek biti Bogočovjek, žrtvovan za nas. Krist, Stvoritelj svemira, zauvijek se spustio na našu razinu i bit će nam poznat na nebu u opipljivom obliku koji možemo vidjeti, čuti i dodirnuti (Otkrivenje 21,3-4; 22,4).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ima li Isus fizičko tijelo na nebu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries