settings icon
share icon
Pitanje

Je li moguće znati kada se Isus vraća?

Odgovor


U Mateju 24:36-44 piše: „Što se tiče onog dana i časa, o tome nitko ništa ne zna; ni anđeli nebeski, ni Sin, već jedino Otac. … Dakle: bdijte, jer ne znate u koji dan dolazi vaš Gospodin! … Zato i vi budite pripravni, jer će Sin Čovječji doći u čas kad se ne nadate.“ Na prvi pogled, čini se da ovi stihovi daju jasan i izričit odgovor na to pitanje. Ne, nitko ne može znati kada se Isus vraća. Međutim, ti stihovi ne kažu da nitko nikada neće znati kada će se Isus vratiti. Većina biblijskih stručnjaka smatra da Isus, koji je sada proslavljen na nebu, zna vrijeme svoga povratka, što bi značilo da izraz „ni Sin“ ne znači da Isus neće nikada znati kada će se vratiti. Isto tako, moguće je da, iako Matej 24:36-44 kaže da nitko u to vrijeme nije mogao znati vrijeme Isusova povratka, Bog može otkriti vrijeme Isusova povratka nekome u budućnosti.

Nadalje, u Djelima 1:7 čitamo: „Ne spada na vas – odgovori im – da znate vrijeme i priliku koje je Otac odredio svojom vlasti.“ To je Isus rekao nakon što su ga učenici pitali hoće li u tom trenutku obnoviti kraljevstvo Izraelu. Time je potvrdio poruku iz Mateja 24. Ne spada na nas da znamo vrijeme Isusova povratka. Međutim, postoji još pitanje o kojem povratku ovi odlomci govore. Govore li o Uzeću ili o Drugom dolasku? Drugim riječima, koji je povratak nepoznanica: Uzeće Crkve, Drugi dolazak ili oba događaja? Premda se vrijeme Uzeća prikazuje kao skorašnje i tajno, vrijeme Drugoga dolaska bi se možda moglo saznati iz proročanstava o posljednjim vremenima.

Međutim, mora nam biti posve jasno da ne vjerujemo da je Bog ikome otkrio kada se Isus vraća, a ne vidimo ništa ni u Svetom pismu što bi moglo naznačiti da će Bog ikada ikome otkriti kada se Isus vraća. Premda su riječi iz Mateja 24:36-44 bile upućene izravno ljudima koji su živjeli u Isusovo vrijeme, one ujedno sadrže i opće načelo. Vrijeme Isusova povratka i kraja doba nije nam objavljeno. Sveto pismo nas nigdje ne ohrabruje da pokušamo otkriti taj datum. Umjesto toga, trebamo bdjeti „jer ne znate u koji dan dolazi vaš Gospodin“ (s. 42). Trebamo biti „pripravni, jer će Sin Čovječji doći u čas kad se ne nadate“ (s. 44). Snaga Isusovih riječi bi se uvelike umanjila ukoliko bi u nekom trenutku u budućnosti netko mogao otkriti kada se On vraća. Kada bi se taj datum otkrio, više ne bismo trebali „bdjeti“ niti biti „pripravni“. Stoga, imajući na umu načelo iz Mateja 24:36-44, moramo odgovoriti kako nije moguće da itko sazna datum kada se Isus vraća.

Unatoč jasnim biblijskim načelima, mnogi su u povijesti kršćanstva pokušavali proricati datum Kristova povratka. Mnogi su datumi predloženi, ali svi su bili pogrešni. Nedavno su tako predložena dva datuma: 21. svibnja 2011. i 21. prosinca 2012. 21. prosinca 2012. je datum vezan uz majanski kalendar, i nikakvi podaci iz Biblije nisu korišteni u prilog toga datuma. Međutim, 21. svibnja 2011. je predložio Harold Camping, vlasnik radio stanice Family Radio, kao „Sudnji dan“. Treba dodati kako je Harold Camping prethodno predviđao da će se Isus vratiti godine 1994. Očigledno je da je Camping bio u krivu. Tvrdio je da je u Svetom pismu našao dokaz za 21. svibanj 2011. Koristeći špekulativnu 4990. godinu prije Krista kao datum Općeg potopa, Camping je primijenio stih iz 2. Petrove 3:8, koji kaže da je „u očima Gospodnjim jedan dan kao tisuću godina“ na sedam dana iz Postanka 7:4, te je izbrojio 7.000 godina od 4990. godine, i dobio je 2011. godinu kao rezultat. Potom je na osnovu „sedamnaestog dana drugoga mjeseca“ iz Postanka 7:11 korištenjem hebrejskog kalendara došao do 21. svibnja. Dakle, je li Campingova metodologija imala bilo kakvu opravdanost?

Kao prvo, Camping je zgodno zanemario drugu polovicu 2. Petrove 3:8, gdje piše da je i „tisuću godina kao jedan dan“. Nadalje, 2. Petrova 3:8 nam ne daje metodu datiranja posljednjih vremena. Umjesto toga, 2. Petrova 3:8 jednostavno daje do znanja da je Bog iznad i izvan vremena. Bog je izvan vremena, beskonačan i vječan. Kao drugo, ništa nam u kontekstu Postanka 7:4-11 ne daje naslutiti da se „sedam dana“ i „sedamnaesti dan drugoga mjeseca“ trebaju protumačiti da se odnose na bilo što drugo osim onoga što je Bog rekao Noi. Kao treće, 4990. godina prije Krista kao godina Općeg potopa je u najbolju ruku špekulacija. Campingov izračun kojim je došao do 21. svibnja 2011. pao je pod najosnovnijom provjerom u Bibliji. Dakle, je li bilo moguće da se Isus vrati 21. svibnja 2011.? Jest, ali je bilo jednako moguće da se vrati bilo kojeg drugog datuma. Je li metodologija datiranja Harolda Campinga imala ikakve biblijske opravdanosti? Nije! Nažalost, Camping i drugi će sigurno računati nove datume u budućnosti u pokušaju da objasne pogreške kao „greške u proračunu“ ili slično.

Najvažnije što trebamo znati jest da (1) Biblija nas nigdje ne ohrabruje da pokušavamo otkriti vrijeme Isusova povratka i da (2) Biblija ne daje nikakve podatke pomoću kojih bismo vrijeme Isusova povratka mogli otkriti. Umjesto da razvijamo nekakve lude i špekulativne izračune ne bismo li otkrili kada se Isus vraća, Biblija nas ohrabruje da „bdijemo“ i budemo „pripravni“ (Matej 24:42-44). Činjenica da dan Isusova povratka nije poznat trebala bi nas motivirati da svakoga dana živimo u svjetlu blizine Isusova povratka.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li moguće znati kada se Isus vraća?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries