settings icon
share icon
Pitanje

Kad je Isus znao da je Bog?

Odgovor


Isus je oduvijek bio Bog. Iz vječne prošlosti On je druga osoba Trojstva i uvijek će biti. Pitanje kada je nakon utjelovljenja Isus kao čovjek znao da je Bog jest zanimljivo, ali nema odgovora u Pismu. Znamo da je kao odrasla osoba, Isus u potpunosti shvaćao tko je On, izražavajući ovako: „Zaista, zaista, kažem vam, prije negoli Abraham bȋ, ja jesam" (Ivan 8,58). A kad je molio: „I sad, Oče, ti mene proslavi kod sebe slavom što je imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo" (Ivan 17,5 VB).

Također, Isus je kao dijete bio svjestan svoje prirode i djela. Kad je imao dvanaest godina, Josip i Marija poveli su obitelj u Jeruzalem. Na putu kući, bili su zabrinuti što Isus nedostaje na njihovom karavanu. Vratili su se u Jeruzalem i našli Isusa „u Hramu gdje sjedi među učiteljima i sluša ih i postavlja im pitanja" (Luka 2,46). Majka ga je pitala zašto je nestao i tako ih zabrinuo. Isus je odgovorio: „Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi valja biti u onome što je Oca mojega?" (stih 49). Josip i Marija nisu razumjeli Isusove riječi (stih 50). Bez obzira tko oko Njega nije razumio, Isus je očito u vrlo mladoj dobi znao da je Sin Božji i da je Otac predodredio djelo koje je trebao učiniti.

Nakon situacije u hramu, Luka kaže: „I Isus je napredovao u mudrosti i rastu i milosti pred Bogom i ljudima" (Luka 2,52). Da je u ovom trenutku Isus u ljudskom iskustvu znao sve, ne bi trebao „napredovati u mudrosti". Naglašavamo da je to iskustvo Isusa kao čovjeka. Isus nikada nije prestao biti Bog, ali je po nekim pitanjima sakrio svoje božanstvo u skladu s Očevom voljom. Tako se Sin podložio fizičkom, intelektualnom, društvenom i duhovnom rastu. Sin Božji dobrovoljno se stavio u položaj potrebitog da asimilira znanje kao čovjek.

Kada je Isus znao da je Bog? Iz nebeske perspektive, Sin je iz vječne prošlosti znao tko je On i što treba biti Njegovo zemaljsko djelo. Iz zemaljske perspektive, utjelovljeni Isus došao je do te spoznaje u nekom trenutku ranog života. Kad je to bilo točno, ne možemo znati sa sigurnošću.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kad je Isus znao da je Bog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries