settings icon
share icon
Pitanje

Je li Isus bio vegetarijanac? Treba li kršćanin biti vegetarijanac?“

Odgovor


Isus nije bio vegetarijanac. Biblija bilježi da je Isus jeo ribu (Luka 24:42-43) i janje (Luka 22:8-15). Isus je čudesno nahranio mnoštvo ribama i kruhovima, što bi bilo čudno da je bio vegetarijanac (Matej 14:17-21). U viđenju apostolu Petru, Isus je objavio da je sva hrana čista, uključujući životinje (Djela 10:10-15). Poslije potopa u Noino vrijeme, Bog je dao čovječanstvu dopuštenje da jedu meso (Postanak 9:2-3). Bog nikad nije poništio to dopuštenje.

No, uz sve to, nema ništa loše u tome da kršćanin bude vegetarijanac. Biblija nam ne zapovijeda da jedemo meso. Nema ničega lošeg u suzdržavanju od jedenja mesa. Ono što nam Biblija kaže jest da ne smijemo silom nametati naša uvjerenja na druge ljude ili im suditi po onome što jedu ili ne jedu. Rimljanima 14:2-3 nam kaže: „Jedan vjeruje da smije sve jesti; drugi, naprotiv, koji je slab u vjeri, jede samo povrće. Koji jede sve, neka ne prezire onoga koji ne jede sve; a koji ne jede sve, neka ne sudi onoga koji jede sve, jer ga je Bog primio među svoje.”

Ponovno, Bog je dao čovječanstvu dopuštenje da jede meso poslije potopa (Postanak 9:3). U starozavjetnom zakonu, izraelski narod dobio je zapovijed da ne jede određenu hranu (Levitski zakonik 11:1-47), ali nikad nije dobio zapovijed da ne jede meso. Isus je proglasio svu hanu, uključujući sve vrste mesa, čistom (Marko 7:19). Kao i s bilo čim drugim, svaki kršćanin se treba moliti za vodstvo da zna što Bog želi da jede ili ne jede. Što god odlučimo jesti Bogu je prihvatljivo ukoliko mu zahvalimo što nam je to providio (Prva Solunjanima 5:18). „Prema tome, bilo da jedete bilo da pijete, bilo da što drugo činite, sve činite na slavu Božju” (Prva Korinćanima 10:31).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Isus bio vegetarijanac? Treba li kršćanin biti vegetarijanac?“
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries