settings icon
share icon
Pitanje

Opisuje li Biblija da se Isusa treba štovati?

Odgovor


Štovanje znači „poštovanje prema božanstvu". Ako je Isus prihvatio štovanje drugih, tada je time potvrdio svoje božanstvo. To je važno jer postoje oni koji poriču Kristovo božanstvo, potisnuvši ga na manje mjesto od Boga. Da, Isus je prihvatio štovanje. Kao druga osoba Trojstva, štovalo ga se i još uvijek ga se štuje.

Od početka Isusovog života vidimo primjere kako ga se štuje. Čim su mudraci ugledali Krista kao dijete, „padoše i pokloniše mu se" (Matej 2,11). Biblija bilježi prvi odgovor koji je Isus primio kad je ušao u Jeruzalem: „A mnoštvo koje mu je prethodilo i koje ga je slijedilo vikalo je govoreći: Hosana Sinu Davidovu! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana u visinama!" (Matej 21,9 VB; Ivan 12,13). Riječ „hosana" je molitva za spasenje i izraz divljenja. Ova riječ koju je koristilo mnoštvo definitivno je oblik štovanja.

Nakon što je Isus oduševio učenike hodajući po vodi, „oni na brodici dođu i poklone mu se govoreći: 'Uistinu, ti si Sin Božji!'" (Matej 14,33). Dva su se još značajna primjera Isusa koji prihvaća štovanje dogodila neposredno nakon Njegova uskrsnuća. Neke su žene (Matej 28,8-9; Marko 16,1; Luka 24,10) bile na putu da kažu učenicima o uskrsnuću kad ih je Isus susreo. Kad su shvatile da je On, „one pristupe, obujme mu noge i poklone mu se" (Matej 28,9).

Imamo i slučaj Tome, koji nije vjerovao da je Isus uskrsnuo od mrtvih usprkos tome što su ostali učenici svjedočili tu činjenicu. Prošlo je oko tjedan dana od uskrsnuća, a Toma je i dalje sumnjao. Znajući da Toma sumnja, Isus mu se ukazao i pokazao mu ožiljke od čavala na svojim rukama i nogama i ranu na svom boku. Kako je Toma odgovorio? „Gospodin moj i Bog moj!" (Ivan 20,28). U nijednom od ovih slučajeva ne vidimo da je Isus rekao onima koji su ga štovali da prestanu, kao što su to činili drugi, pa čak i anđeli, koje se pogrešno štovalo (Djela 10,25-26; Otkrivenje 19,9-10).

I danas nastavljamo štovati Isusa predajući mu se kao živa žrtva – nudeći se Bogu po vjeri u Isusa Krista da bismo činili Njegovu volju (Rimljanima 12,1-2). Isus je rekao: „Bog je duh, i koji mu se klanjaju, trebaju se klanjati u duhu i istini" (Ivan 4,24). Štujemo Boga u duhu i istini kroz poslušnost Njegovim zapovijedima. Štovanje nije samo klanjanje Isusu, bacanje maslinovih grančica pod Njegove noge, ili pjevanje i vikanje o našoj ljubavi prema Njemu. Štovanje je poznavanje Njega, zajedništvo s Njime, služenje Njemu i pouzdanje u Njega.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Opisuje li Biblija da se Isusa treba štovati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries