settings icon
share icon
Pitanje

Kako je sve što je Isus rekao i učinio dok je bio sam zabilježeno u evanđeljima?

Odgovor


Mnogo se puta u Evanđeljima citiraju Isusove riječi ili se opisuju Njegovi postupci u trenucima kada je bio sam. Na primjer, kad je Isus bio u pustinji četrdeset dana (Matej 4) ili se molio u Getsemanskom vrtu (Marko 14), bio je sam. Kako je itko znao što je rekao ili učinio, budući da nije bilo očevidaca onoga što se dogodilo?

Izvještaji iz Evanđelja nisu bili napisani u vrijeme kada su se događaji odigrali, poput neke vrste dnevničkih zapisa; nego su sastavljeni kasnije, poput većine povijesnih zapisa, na temelju sjećanja, istraživanja i kompilacije. Matej i Ivan bili su očevici većine događaja u svojim izvještajima. Marko i Luka imali su pristup očevidcima. Zapravo, Luka spominje da je „od samoga početka točno upoznat sa svime“ prije nego što je napisao svoje Evanđelje (Luka 1,3). Vrlo je vjerojatno da je Marko podatke za svoje Evanđelje prikupio od apostola Petra (1. Petrova 5,13). Druga korist koju su autori imali – a ova je velika – jest da su bili nadahnuti Duhom Svetim (2. Timoteju 3,16). Zapravo, Isus im je obećao da će ih Duh podsjetiti na „sve što je rekao”“ (Ivan 14,26).

Ipak, kako su učenici znali što se dogodilo kad su bili daleko od Isusa? Jedno moguće objašnjenje je da im je Duh Sveti rekao što se dogodilo dok su pisali svoju povijest. Vjerujući da su Evanđelja nadahnuta, lako možemo prihvatiti to objašnjenje.

Drugo objašnjenje je jednostavno da je Isus kasnije rekao svojim učenicima što su propustili. Nijedan učenik nije bio prisutan s Isusom tijekom kušnje u pustinji u Mateju 4, ali je kasnije Isus proveo više od tri godine s učenicima. Nije li vjerojatno da im je ispričao što se dogodilo tijekom te tri godine? Slično tome, Isus je bio sam dok je razgovarao sa ženom na zdencu u Ivanu 4, ali je njihov razgovor opširno citiran. Zdravorazumsko objašnjenje je da je Isus kasnije upoznao s time svoje učenike. Ili je možda Ivan dobio izvještaj od žene, s obzirom na činjenicu da su učenici ostali u njenom gradu dva dana nakon njezina obraćenja (Ivan 4,40).

Nakon svog uskrsnuća, Isus se ukazivao učenicima tijekom razdoblja od četrdeset dana „govoreći im o kraljevstvu Božjem“ (Djela 1,3). U tih četrdeset dana, Isus bi imao dovoljno prilika obavijestiti učenike o svemu što mu se dogodilo kad oni nisu bili u blizini. U svakom slučaju, događaji iz Isusova života koje je Bog želio da znamo – uključujući događaje koji su se dogodili u samoći – bili su dokumentirani. Poanta je u tome što je Bog želio da znamo. Ili su događaji izravno otkriveni učenicima kasnije, od strane Isusa ili nekoga drugoga, ili su apostoli saznali detalje izravno od Duha Svetoga dok su pisali Božju Riječ.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako je sve što je Isus rekao i učinio dok je bio sam zabilježeno u evanđeljima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries