settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje toga što Isus jede s grešnicima?

Odgovor


Ubrzo nakon što je pozvao Mateja da ga slijedi, Isus je jeo s „mnogim carinicima i grešnicima“ u Matejevoj kući (Marko 2,15). Matej je bio carinik, a ti „grešnici“ bili su njegovi prijatelji i poznanici koji su sada provodili vrijeme s Isusom. Matej je ljude iz svog društvenog kruga želio upoznati s Isusom. Pismoznanci i farizeji, koji su prezirali carinike, bunili su se, ali Isusovi postupci u provođenju vremena s grešnicima bili su u savršenom skladu s Njegovom misijom traženja i spašavanja izgubljenih (Luka 19,10).

U Isusovo su vrijeme rabini i drugi duhovni vođe uživali ogromno poštovanje i bili visoko cijenjeni u židovskom društvu. Gotovo svi su se ugledali na farizeje. Bili su strogi držatelji Zakona, bili su čuvari tradicije i bili su uzori pobožnosti. U svom zasvođenom položaju izbjegavali su one koje su smatrali „grešnicima“ – one koji nisu slijedili njihov sustav pravila. Farizeji i druga vjerska klasa Isusova vremena definitivno se ne bi družili s poreznicima, koji su bili zloglasni po pronevjerama i suradnji s omraženim Rimljanima. Isus je odlučio jesti s grešnicima jer su trebali znati da su pokajanje i oprost dostupni. Kako je Isusova služba rasla, tako je rasla i Njegova popularnost među izopćenicima društva. Nakon što je Matej postao dio Njegovog unutarnjeg kruga, Isus je prirodno imao više kontakta s izgnanicima iz svog društva. Provođenje vremena s carinicima i grešnicima bilo je sasvim prirodno, jer On „nije došao zvati pravednike, nego grešnike na pokajanje“ (Marko 2,17). Ako je Isus htio doći do izgubljenih, morao je imati neki kontakt s njima. Otišao je tamo gdje je trebalo jer „ne trebaju zdravi liječnika, nego oni koji su bolesni“ (Luka 5,31).

Sjedeći na Matejevoj gozbi, Isus je razbio društvene tabue i osudio farizejski legalistički sustav postizanja pravednosti. Činjenica da je Isus jeo s grešnicima pokazuje da je gledao dalje od kulture direktno u ljudska srca. Dok su farizeji zanemarivali ljude zbog njihovog ponašanja u prošlosti, Isus je vidio njihovu duhovnu potrebu.

Cijelo vrijeme Isusove službe pružao je ruku onima koji su ga trebali. Razgovara s prezrenom Samarijankom na zdencu – iznenadivši čak i svoje učenike (Ivan 4,27). Oprašta nemoralnoj ženi u Luki 7, pomaže Siro-feničanki u Marku 7, dodiruje gubavca u Luki 5, te ulazi u Zakejevu kuću i večera s njim u Luki 19. Isus je iznova doticao nedodirljive i volio koje nitko ne voli.

Isus je došao spasiti grešnike. Tradicija, kulturne zabrane i mrštenje nekolicine nisu važni kada je vječna sudbina duše u pitanju. „Jer Bog nije poslao svoga Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu“ (Ivan 3,17).

Isus je vidio pojedince, a ne samo njihove etikete. Imao je samilosti i nastojao je zadovoljiti potrebe oko sebe. Dijeleći Božju riječ, Isus je jeo s grešnicima i provodio vrijeme s njima. Vidjevši sve ovo, grešnici su bez sumnje bili nadahnuti da ga bolje upoznaju. Prepoznali su Isusa kao pravednika, Božjeg čovjeka – čuda koja je činio svjedočila su tome – i vidjeli su Njegovo suosjećanje i iskrenost.

Isus nije dopustio da društveni status ili kulturne norme diktiraju Njegove odnose s ljudima. Kao Dobri pastir, tražio je izgubljene ovce gdje god su zalutale. Kad je Matej priredio večeru, Isus je prihvatio poziv. Bila je to prekrasna prilika da se dobra vijest o kraljevstvu podijeli s onima koji su je najviše trebali čuti (vidi Matej 4,23). Kritizirali su ga samopravedni legalisti Njegova vremena zbog Njegovih postupaka, ali kritika ga nije odvratila.

Za razliku od farizeja, Isus nije tražio od ljudi da se promijene prije nego što dođu k Njemu. On bi ih tražio, susreo s njima gdje su bili i pružio im milost u njihovim okolnostima. Promjena će doći kod onih koji su prihvatili Krista, ali to će biti iznutra prema van. Božja dobrota vodi grešnike do pokajanja (Rimljanima 2,4), a Isus je bio pun dobrote.

Isus nam je pokazao da ne bismo trebali dopustiti da kulturne norme određuju koga ćemo evangelizirati. Bolesnici trebaju liječnika. Izgubljene ovce trebaju pastira. Molimo li se Gospodaru žetve da pošalje radnike na njivu (Luka 10,2)? Jesmo li spremni ići?

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je značenje toga što Isus jede s grešnicima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries