settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Isus prijatelj grešnika?

Odgovor


Činjenica da je Isus prijatelj grešnika znači da je On naš prijatelj i čeka da priznamo Njegovu nazočnost i dostupnost. Božja ljubav za nas je gotovo nezamisliva. Kada uzmemo u obzir Isusovo utjelovljenje – Njegovo napuštanje neba da se rodi kao bespomoćno ljudsko dojenče, odraste i proživi život među nama – počinjemo dobivati uvid u dubine te ljubavi. Kada tome dodamo Njegovu žrtvenu smrt na križu, postaje zapanjujuće.

Da bi bio „prijatelj grešnika", Isus se podložio življenju u palom, izopačenom svijetu, jer svi „sagriješiše te su lišeni slave Božje" (Rimljanima 3,23). Unatoč našem grešnom stanju, Isus želi uspostaviti odnos s nama.

Izraz „prijatelj grešnika" dolazi iz paralelnih odlomaka u evanđeljima. „A Gospodin reče: 'S kime dakle da usporedim ljude ovoga naraštaja? I komu su nalik? Nalik su djeci što sjede na trgu pa dovikuju jedni drugima i govore: 'Zasvirasmo vam, i ne zaplesaste; zakukasmo vam, i ne zaplakaste.' Jer dođe Ivan Krstitelj — niti kruha jede niti vina pije, a kažete: 'Zloduha ima!' Dođe Sin Čovječji — jede i pije, pa kažete: 'Gle čovjeka izjelice i vinopije, prijatelja carinikā i grješnikā!'" (Luka 7,31-34; usp. Matej 11,16-19).

U ovom odlomku Isus ukazuje na razinu duhovne nezrelosti među onima koji su sebe smatrali „pravednima" i „duhovnima". Svoje su stajalište temeljili na strogom slijeđenju rituala, zakona i vanjskog izgleda umjesto na istinskom razumijevanju Božjeg srca i odnosa s Njime. Kritizirali su Isusa zbog provođenja vremena s izopćenicima i „društveno neprihvatljivim" ljudima, nazivajući ga „prijateljem grešnika".

Priča o izgubljenoj ovci pokazuje važnost izgubljenih i ranjivih, onih koji su zalutali daleko od mjesta sigurnosti. Bogu su izgubljeni toliko važni da će ih tražiti sve dok ih ne nađe i vrati na sigurno. „I približavahu se k njemu svi carinici i grješnici da ga čuju. A farizeji i knjižnici mrmljahu govoreći: 'Ovaj prima grješnike i jede s njima.' A on im reče ovu prispodobu govoreći: 'Koji to od vas čovjek, ako ima sto ovaca pa izgubi jednu od njih, ne ostavlja onih devedeset devet u pustinji te pođe za izgubljenom dok je ne nađe?" (Luka 15,1-4 VB).

Isus je jasno rekao da je došao „potražiti i spasiti što bijaše izgubljeno" (Luka 19,10). Bio je spreman povezati se s onima koji, po standardima samopravednih farizeja, nisu bili dovoljno dobri. No bili su oni koji su bili otvoreni za slušanje Krista i važni Bogu!

Matej 9,10-13 govori o još jednoj situaciji kad su ga vjerski vođe ismijavali za Njegova druženja. On im odgovara: „Ta nisam došao pozvati pravednike, nego grješnike na pokajanje" (stih 13).

U Luki 4,18, Isus citira Izaiju 61,1-2: „Duh Gospodina GOSPODA na meni je, jer me pomaza da naviještam radosnu vijest siromasima. Posla me da povijem one srca slomljena, da proglasim sužnjima oslobođenje i uznicima otvaranje tamnica; da proglasim godinu prihvaćanja GOSPODNJEG i dan odmazde Boga našega; da utješim sve koji tuguju." Kako bi propovijedao dobru vijest siromašnima, zatvorenicima, slijepima i potlačenima, Isus je morao imati neki kontakt s njima.

Isus nije prihvaćao grijeh ni sudjelovao u destruktivnom ponašanju bezbožnika. Kao „prijatelj grešnika", Isus je pokazao da „dobrostivost Božja vodi k pokajanju" (Rimljanima 2,4). Isus je vodio savršeni, bezgrešni život i imao „vlast na zemlji opraštati grijehe" (Luka 5,24). Zbog toga imamo priliku doživjeti promijenjeno srce i život.

Isus, naš prijatelj, provodio je vrijeme s grešnicima, ne da se pridruži njihovim grešnim navikama, nego da im predstavi dobru vijest da je oprost dostupan. Mnogi su se grešnici obratili na Njegove riječi života – Zakej je bio najbolji primjer (Luka 19,1-10).

Kad su ga neprijatelji nazivali „prijateljem grešnika", htjeli su ga uvrijediti. Na Njegovu slavu i našu vječnu dobrobit, Isus je podnio takva omalovažavanja i postao „prijatelj privrženiji od brata" (Izreke 18,24).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Isus prijatelj grešnika?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries