settings icon
share icon
Pitanje

Koja je svrha Isusova zauzimanja za nas na nebu?

Odgovor


Govoreći o Isusu, autor poslanice Hebrejima kaže: „Stoga on i može potpuno spašavati one koji po njemu pristupaju Bogu, budući da on uvijek živi da ih zastupa“ (Hebrejima 7,25). Ovaj stih (i drugi slični njemu) nam govori da iako je Kristovo djelo da osigura spasenje izabranih dovršeno na križu, kao što je dokazano Njegovim povikom „Dovršeno je!“ (Ivan 19,30), Njegova skrb za Njegovu otkupljenu djecu nikada neće završiti.

Isus nije otišao na nebo nakon svoje zemaljske službe i „uzeo stanku“ od svoje uloge vječnog pastira za svoj narod. „Jer ako smo se dok još bijasmo neprijatelji pomirili s Bogom smrću njegova Sina, mnogo ćemo više, pomireni, biti spašeni njegovim životom“ (Rimljanima 5,10, naglasak dodan). Ako je, dok je bio ponizan, prezren, umirući i mrtav, imao moć izvršiti tako veliko djelo kao što je pomirenje s Bogom, koliko više možemo očekivati da će nas moći sačuvati sada kada je živ, uzvišen i pobjedonosni Otkupitelj, koji je uskrsnuo i posreduje u našu korist pred prijestoljem (Rimljanima 8,34). Jasno je da je Isus još uvijek vrlo aktivan u našu korist na nebu.

Nakon što je Isus uzašao na nebo i sjeo zdesna Bogu Ocu (Djela 1,9; Kološanima 3,1), vratio se slavi koju je imao prije svog utjelovljenja (Ivan 17,5) kako bi nastavio svoju ulogu Kralja kraljeva i Gospodara gospodara – Njegova vječna uloga kao druge Osobe trojedinog Boga. Dok se ova stara zemlja nastavlja „osvajati“ za Krista, Isus je zagovornik kršćana, što znači da je On naš veliki Branitelj. Ovo je posrednička uloga koju trenutno ispunjava za one koji su Njegovi (1. Ivanova 2,1). Isus uvijek zastupa naš slučaj pred Ocem, poput branitelja u našu korist.

Isus se zauzima za nas dok nas Sotona (čije ime znači „optužitelj“) optužuje, ukazujući na naše grijehe i slabosti pred Bogom, baš kao što je učinio s Jobom (Job 1,6-12). No optužbe nailaze na gluhe uši na nebu, jer je Isusovo djelo na križu u potpunosti platilo naš dug za grijeh; stoga Bog u svojoj djeci uvijek vidi savršenu Isusovu pravednost. Kada je Isus umro na križu, Njegova pravednost (savršena svetost) pripisana je nama, dok je naš grijeh pripisan Njemu prilikom Njegove smrti. Ovo je velika razmjena o kojoj Pavao govori u 2. Korinćanima 5,21. To je zauvijek oduzelo naše grešno stanje pred Bogom, tako da nas Bog može prihvatiti kao besprijekorne pred Njim.

Na kraju, važno je shvatiti da je Isus jedini ljudski posrednik između Boga i čovjeka. Nitko drugi – ni Marija, niti bilo koji prethodni kršćanski sveci – nema moć zagovarati za nas pred prijestoljem Svemogućeg. Nijedan anđeo nema taj položaj. Samo je Krist Bogočovjek, On posreduje i zagovara između Boga i čovjeka. „Jer jedan je Bog, i jedan je posrednik između Boga i ljudi: čovjek Krist Isus“ (1. Timoteju 2,5).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je svrha Isusova zauzimanja za nas na nebu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries