settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Isus naš posrednik?

Odgovor


Posrednik je onaj koji posreduje, tj. onaj koji djeluje kao posrednik između suprotnih strana kako bi donio rješenje. Posrednik pokušava utjecati na neslaganje između dviju strana u cilju rješavanja spora. Postoji samo jedan Posrednik između čovječanstva i Boga, a to je Isus Krist. U ovom ćemo članku vidjeti zašto Bog ima spor s nama, zašto je Isus naš posrednik i zašto smo osuđeni ako se pokušamo zastupati sami pred Bogom.

Bog ima spor s nama zbog grijeha. Grijeh se opisuje u Bibliji kao prijestup Božjeg zakona (1. Ivanova 3,4) i pobuna protiv Boga (Ponovljeni zakon 9,7; Jošua 1,18). Bog mrzi grijeh, a grijeh stoji između svih nas i Njega. „Nema pravedna nijednoga" (Rimljanima 3,10). Sva ljudska bića su grešnici zbog grijeha kojeg smo naslijedili od Adama, kao i zbog grijeha kojeg svakodnevno činimo. Jedina pravedna kazna za taj grijeh jest smrt (Rimljanima 6,23), ne samo fizička smrt, već i vječna smrt (Otkrivenje 20,11-15). Prava kazna za grijeh je vječnost u paklu.

Ništa ne možemo sami učiniti što bi bilo dovoljno da posredujemo između sebe i Boga. Nikakva količina dobrih djela ili držanje zakona ne čini nas dovoljno pravednima da stanemo pred svetoga Boga (Izaija 64,6; Rimljanima 3,20; Galaćanima 2,16). Bez posrednika sudbina nam je vječnost u paklu, jer se ne možemo sami spasiti od našeg grijeha. Ipak, postoji nada! „Jer jedan je Bog i jedan posrednik između Boga i ljudi — čovjek Krist Isus" (1. Timoteju 2,5). Isus zagovara za one koji su položili svoje pouzdanje u Njega pred Božjim prijestoljem milosti. Posreduje za nas, kao što branitelj posreduje za svog klijenta kad govori sucu: „Vaše visočanstvo, moj klijent je nevin po svim optužbama protiv njega." To vrijedi i za nas. Jednoga dana ćemo se suočiti s Bogom, ali kao grešnici kojima je potpuno oprošteno zbog Isusove smrti u naše ime. „Branitelj" je preuzeo kaznu umjesto nas!

Vidimo još dokaza za ovu utješnu istinu u Hebrejima 9,15: „I radi ovoga je posrednik Novoga saveza: da smrću za otkupljenje od prijestupaka iz prvoga Saveza pozvani prime obećanje vječne baštine" (VB). Upravo zbog velikog Posrednika možemo stajati pred Bogom odjeveni u Kristovu pravednost. Na križu je Isus razmijenio naš grijeh za svoju pravednost (2. Korinćanima 5,21). Njegovo posredovanje je jedini način spasenja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Isus naš posrednik?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries