settings icon
share icon
Pitanje

Je li Isus bio pacifist?

Odgovor


Pacifist je netko tko se suprotstavlja nasilju, osobito ratu, iz bilo kojeg razloga. Pacifist često odbija nositi oružje zbog savjesti ili vjerskog uvjerenja.

Isus je „Knez mira" (Izaija 9,6), koji će jednoga dana donijeti istinski i trajni mir na zemlju. A Njegova poruka na ovom svijetu bila je izuzetno nenasilna (Matej 5,38-44). Ali Biblija je jasna da je ponekad rat nužan (vidi Psalam 144,1). A s obzirom na neka biblijska proročanstva o Isusu, teško ga je nazvati pacifistom. Otkrivenje 19,15 govori o Isusu: „I iz usta mu izlazi mač oštar da njime udara narode, i on će vladati nad njima štapom željeznim; i gazi on vinsko gnječilo gnjeva i srdžbe Boga Svemogućega" (VB). Isusovo tisućljetno kraljevstvo zahtijevat će nasilje u obliku rata koji će se voditi protiv Antikristovih snaga. Isusova haljina će biti „krvlju natopljena" (Otkrivenje 19,13).

U Isusovoj interakciji s rimskim satnikom, Isus je primio slavu od ovog vojnika, izliječio njegovog slugu i pohvalio ga za njegovu vjeru (Matej 8,5-13). Isus nije rekao centurionu da napusti vojsku – iz jednostavnog razloga zato što Isus nije propovijedao pacifizam. Ivan Krstitelj je također susreo vojnike i pitali su ga: „A mi, što da učinimo?" (Luka 3,14). Ovo bi bila savršena prilika da im Ivan kaže da prestanu služiti. Ali nije. Naprotiv, Ivan je rekao vojnicima: „Nikomu ne činite nasilja i nikoga lažno nemojte optužiti i budite zadovoljni svojom plaćom."

Isusovi učenici posjedovali su oružje, što je u suprotnosti s idejom da je Isus bio pacifist. Noć kada je Isus bio izdan, čak je rekao svojim sljedbenicima da donesu mačeve. Imali su dva, za koja je Isus rekao da su dovoljni (Luka 22,37-39). Kad je Isus bio uhićen, Petar je izvukao mač i ranio jednog od prisutnih (Ivan 18,10). Isus je izliječio čovjeka (Luka 22,51) i zapovjedio Petru da pospremi oružje (Ivan 18,11). Zapažamo činjenicu da Isus nije osudio Petrovo vlasništvo nad mačem, već samo njegovu specifičnu zlouporabu.

Knjiga Propovjednik prikazuje životnu ravnotežu suprotstavljenih aktivnosti: „Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme:… vrijeme ubijanja i vrijeme zacjeljivanja, vrijeme rušenja i vrijeme građenja,… vrijeme ljubavi i vrijeme mržnje, vrijeme rata i vrijeme mira" (Propovjednik 3,1. 3. 8 VB). To nisu riječi pacifista.

Isus nije zvučao kao pacifist kad je rekao: „Ne pomišljajte da sam došao donijeti mir na zemlju: nisam došao donijeti mir, nego mač. Ta došao sam RAZDVOJITI ČOVJEKA OD OCA NJEGOVA, I KĆER OD MATERE NJEZINE, I SNAHU OD SVEKRVE NJEZINE. I NEPRIJATELJI ČOVJEKU BIT ĆE UKUĆANI NJEGOVI" (Matej 10,34-36). Iako Isus ne zagovara ratovanje, definitivno prihvaća sukob koji dolazi s prodorom istine.

Nigdje nam se ne zapovijeda da budemo pacifisti u uobičajenom smislu riječi. Radije moramo mrziti ono što je zlo i držati se onoga što je dobro (Rimljanima 12,9). Pri tome moramo zauzeti stav protiv zla u ovom svijetu (što zahtijeva sukob) i slijediti pravednost (2. Timoteju 2,22). Isus je dao primjer tog slijeđenja i nikada nije bježao od sukoba koji je dio Očevog suverenog plana. Isus je otvoreno govorio protiv vjerskih i političkih vlasti svoga vremena jer nisu tražili Božju pravednost (Luka 13,31-32; 19,45-47).

Kada je u pitanju pobijanje zla, Bog nije pacifist. Stari je zavjet pun primjera kako je Bog koristio svoj narod u ratovanju da bi sproveo sud na narodima čiji je grijeh dosegao punu mjeru. Nekoliko primjera nalazi se u Postanku 15,16; Brojevima 21,3; 31,1-7; 32,20-21; Ponovljenom zakonu 7,1-2; Jošui 6,20-21; 8,1-8; 10,29-32; 11,7-20. Prije bitke na Jerihonu, Jošua se susreo sa „zapovjednikom vojske GOSPODNJE" (Jošua 5,14). Taj lik, koji je najvjerojatnije bio Krist prije utjelovljenja, isticao se držeći „u ruci isukani mač" (stih 13). Gospodin je bio spreman za borbu.

Možemo biti sigurni da Bog uvijek pravedno sudi i ratuje (Otkrivenje 19,11). „Ta znamo Onoga koji je rekao: Moja je osveta, ja ću uzvratiti — govori Gospodin, i opet: Gospod će suditi puku svojemu. Strašno je upasti u ruke Boga živoga" (Hebrejima 10,30-31). Ono što učimo iz ovih i drugih biblijskih stihova jest da trebamo sudjelovati u ratovima samo kada je to opravdano. Odbijanje agresije, nepravde ili genocida opravdava rat, te vjerujemo da su Isusovi sljedbenici slobodni pridružiti se oružanim snagama i sudjelovati u ratovima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Isus bio pacifist?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries