settings icon
share icon
Pitanje

Je li Isus Krist bio oženjen?

Odgovor


Isus Krist definitivno nije bio oženjen. Danas su popularni mitovi o tome da je Krist bio oženjen za Mariju Magdalenu. Taj mit apsolutno je lažan i nema nikakva teološkog, povijesnog niti biblijskog temelja. Premda nekoliko gnostičkih evanđelja spominje da je Isus imao prisan odnos s Marijom Magdalenom, nijedno od njih ne govori o braku između Isusa i Marije Magdalene, niti o bilo kakvoj romantičnoj vezi s njom. Najbliže onome što u njima nalazimo jest da je Isus poljubio Mariju Magdalenu, što se jednostavno može protumačiti kao „prijateljski poljubac“. Nadalje, čak i da gnostička evanđelja izravno govore da je Isus bio oženjen za Mariju Magdalenu, ne bi imala nikakav autoritet, budući da je dokazano kako su sva gnostička evanđelja krivotvorine izmišljene kako bi se stvorilo gnostičko stajalište o Isusu.

Da je Isus bio oženjen, Biblija bi nam to navela ili bi postojala neka jasna izjava u prilog tome. Sveto pismo ne bi bilo sasvim nijemo o tako važnome pitanju. Biblija spominje Isusovu majku, očuha, polubraću i polusestre. Zašto bi onda zanemarila spomenuti činjenicu da je Isus imao ženu? Oni koji vjeruju/uče da je Isus bio oženjen čine to u nastojanju da ga „humaniziraju“, kako bi ga učinili običnijim, više nalik svima ostalima. Ljudi jednostavno ne žele vjerovati da je Isus bio Bog u tijelu (Iv 1,1. 14; 10,30). Zbog toga izmišljaju i vjeruju u mitove o tome da je Isus bio oženjen, da je imao djecu i da je bio obično ljudsko biće.

Drugo pitanje bi glasilo: „Je li Isus Krist mogao biti oženjen?” Nema ničega grješnog u braku. Nema ničega grješnoga u spolnim odnosima unutar braka. Dakle, da, Isus je mogao biti oženjen i još uvijek biti bezgrješno Janje Božje i Spasitelj svijeta. U isto vrijeme, nema nikakva biblijskoga razloga zašto se Isus trebao oženiti. To nije smisao ove debate. Oni koji vjeruju da je Isus bio oženjen ne vjeruju da je bio bezgrješan ili da je Mesija. Bog nije poslao Isusa kako bi se oženio i imao djecu. Marko 10,45 kaže nam zašto je Isus došao: „Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge“ (D/F).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Isus Krist bio oženjen?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries