settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Isus došao u obličju grešnog tijela?

Odgovor


Rimljanima 8,3-4 kaže: „Jer ono što Zakon nije mogao, budući da je bio oslabljen zbog tijela, učinio je Bog, poslavši svoga Sina u obličju grešnoga tijela te za grijeh osudio grijeh u tijelu: da se pravednost Zakona ispuni u nama koji ne hodimo po tijelu, nego po Duhu.“ Da bismo razumjeli što je značilo da Isus dođe „u obličju grešnog tijela“, moramo definirati nekoliko pojmova.

Kada se u Bibliji spominje „tijelo“ (Ivan 6,63; Rimljanima 8,8), to obično znači ljudsku sklonost griješenju koju smo svi naslijedili od Adama (Rimljanima 5,12). Kad su Adam i Eva odlučili pobuniti se protiv Božje zapovijedi, postali su „grešno tijelo“. U tom je trenutku grijeh ušao u Božji savršeni svijet i počeo sve kvariti (Postanak 3). Budući da je svako ljudsko biće poteklo od Adama, svi smo naslijedili njegovu palu prirodu. Stoga se svaka osoba rađa kao grešnik (Rimljanima 3,10. 23).

Riječ obličje znači „sličnost“ ili „stanje postojanja kao nešto drugo“. Obličje nije identično u sadržaju ili prirodi, ali je slično u izgledu. Obličje je prikaz originala. Na primjer, idoli su napravljeni nalik pticama i zvijerima i svemu što je stvoreno (Rimljanima 1,22-23; Izlazak 20,4-5). Fotografija je obličje. Filipljanima 2,6-8 opisuje Isusa kako ostavlja po strani svoje božanske privilegije kao Boga kako bi preuzeo sličnost s ljudima koje je stvorio (vidi također Ivan 1,3). Međutim, Isus nije imao zemaljskog oca, tako da nije naslijedio grešnu prirodu kao sva druga ljudska bića (Luka 1,35). Uzeo je ljudsko tijelo, ali je ipak zadržao svoje potpuno božanstvo. Živio je život kakav mi živimo, patio je kao i mi, učio je i rastao kao što mi učimo i rastemo, ali sve je to učinio bez grijeha (Hebrejima 4,15; 5,7-8). Budući da je Bog Njegov Otac, živio je samo u obličju grešnog tijela. Isus je naslijedio tijelo od svoje majke Marije, ali ne i grijeh od Josipa.

Isus je postao čovjekom kako bi bio naša zamjena. U svom je tijelu morao trpjeti fizičku bol, emocionalno odbacivanje i duhovno odvajanje od Boga (Matej 27,46; Marko 15,34). Živio je život kakav žive ljudska bića, ali je to činio na način na koji je bismo mi trebali živjeti – u savršenom zajedništvu sa svetim Bogom (Ivan 8,29). Budući da je došao u obličju grešnog tijela, mogao se predstaviti kao konačna žrtva dovoljna da plati za grijehe cijelog čovječanstva (Ivan 10,18; Hebrejima 9,11-15).

Da bi primio dar potpunog oprosta od Boga, svatko mora dopustiti Isusu da bude njegova osobna zamjena. To znači da mu dolazimo u vjeri, shvaćajući da, budući da je došao u obličju grešnog tijela, bio razapet i preuzeo grijehe svijeta, naš grijeh može biti plaćen u potpunosti (2. Korinćanima 5,21). Naše vlastito grešno tijelo razapeto je s Njim kako bismo bili slobodni slijediti Duha u potpunoj poslušnosti Bogu (Rimljanima 6,6-11; Galaćanima 2,20). Kršćani su oni kojima su pripisani Kristova smrt i uskrsnuće, čime se briše dug koji dugujemo Bogu (Kološanima 2,14). Zbog ovog potpunog oprosta, kršćani se svakodnevno smatraju mrtvima vlastitom grešnom tijelu. Budući da je Krist pobijedio grijeh i smrt u svom tijelu, možemo živjeti snagom Njegovog Duha, koji će pobijediti grijeh i smrt u svima koji se pouzdaju u Krista (Galaćanima 5,16, 25; Rimljanima 8,37).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Isus došao u obličju grešnog tijela?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries