settings icon
share icon
Pitanje

Koliko je dugo Isus bio na križu?

Odgovor


Isus je bio na križu oko šest sati. „Isto tako i svećenički glavari; rugajući se zajedno s pismoznancima i starješinama, govorahu: 'Druge je spasio, sebe ne može spasiti. Ako je on Kralj Izraela, neka sada siđe s križa i vjerovat ćemo mu. Uzdao se u Boga: neka ga on sada izbavi, ako ga hoće; jer je rekao: ‘Božji sam Sin’“ (Matej 27,41-43). Razapinjanje na križ bila je metoda koju je drevno Rimsko Carstvo koristilo za izvršenje smrtne kazne za one koji su proglašeni krivima za kazneno djelo. Razapinjanje je obično bilo rezervirano za robove, strance, pobunjenike i krivce za najpodlije zločine.

Židovski teokrati, kako bi eliminirali Isusa i održali svoju moć, smislili su plan da uvjere rimske vlasti da Isus mora biti ubijen (Marko 14,1; usp. Ivan 19,12. 15). Židovski su vođe optuživali Krista da je poticao pobunu i da se proglasio Kraljem. Ova optužba za pobunu je razlog zašto je Isus završio na rimskom križu umjesto da bude kamenovan do smrti, što je bila drevna židovska metoda pogubljenja.

Razapinjanje nije osmišljeno samo za ubijanje, već i za odvraćanje drugih od zločinačkih radnji. Žrtve razapinjanja trebale su biti ponižene, često ostavljene da vise potpuno gole. Križ je nosio stigmu, a židovski Zakon je rekao da donosi prokletstvo (Galaćanima 3,13; 5,11). Raspeće je bio mučan način umiranja jer je to bio vrlo spor i bolan način smrti. Ovisno o okolnostima, neki ljudi mogli su živjeti danima nakon što su pribijeni na križ.

Odgovor na pitanje koliko je dugo Isus bio na križu komplicira se činjenicom da se u evanđeljima koriste dva sustava označavanja vremena. Matej, Marko i Luka koriste židovski sustav označavanja vremena. Ivan koristi rimski sustav. Koristeći židovski sustav, Marko kaže: „Razapevši ga, razdijeliše njegove halje bacivši kocku za njih, što će tko uzeti. A bijaše treći sat, i razapeše ga“ (Marko 15,24-25). Prema tome, Kristovo raspeće počelo je u 9:00 ujutro.

Također koristeći židovski sustav označavanja vremena, Matej kaže da je „od šestoga sata nastade tama po svoj zemlji, sve do devetoga sata“ (Matej 27,45). Naime, mrak je trajao od 12:00 do 15:00 sati. Bila su to Isusova zadnja tri sata na križu. Na kraju tog vremena, „Isus, povikavši ponovno jakim glasom, predade duh“ (Matej 27,50). Nakon toga se rimski vojnik pobrinuo za Njegovu smrt (Ivan 19,34), a Isusovo tijelo je skinuto. Isus je bio na križu otprilike od 9:00 ujutro do 15:00 sati, ukupno šest sati.

Ivan dodaje pojedinost da se Isusovo suđenje pred Poncijem Pilatom odvijalo, prema rimskom vremenu, „oko šestoga sata“ (Ivan 19,14). Budući da su Rimljani svoje sate počinjali brojati u ponoć, „šesti sat“ bi počinjao u 6:00 ujutro.

Dakle, koristeći rimski sustav:

„oko šestog sata“ = oko 6:00 ujutro. Pilat osuđuje Isusa.

Zatim, koristeći židovski sustav:

„treći sat“ = 9:00 ujutro. Počinje razapinjanje.

„šesti sat“ = 12:00 (podne). Počinje mrak.

„deveti sat“ = 15:00. Isus umire.

Kad sve to sumiramo, Isusovo suđenje završilo je oko 6:00 ujutro. Njegovo raspeće počelo je oko tri sata kasnije, a umro je oko šest sati nakon toga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koliko je dugo Isus bio na križu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries