settings icon
share icon
Pitanje

Je li Isus mogao sagriješiti (pogrješivost ili nepogrješivost)? Ako Isus nije mogao sagriješiti, koja je onda bila svrha njegovih iskušenja?

Odgovor


Postoje dvije strane ovoga zanimljivog pitanja. Važno je upamtiti da se ovdje ne radi o tome je li Isus sagriješio. Obje strane se slažu s jasnim biblijskim učenjem da Isus nije sagriješio (2. Korinćanima 5,21; 1. Petrova 2,22). Pitanje glasi: je li Isus mogao sagriješiti. Oni koji se drže „nepogrješivosti“ vjeruju da Isus nije mogao sagriješiti. Oni koji vjeruju u „pogrješivost“ vjeruju da je Isus mogao ali nije sagriješio. Koje je gledište ispravno? Sveto pismo jasno uči da je Isus bio nepogrješiv – Isus nije mogao sagriješiti. Da je mogao sagriješiti, onda bi i danas još uvijek mogao sagriješiti, budući da je zadržao istu bît koju je imao dok je živio na zemlji. On je još uvijek Bogo-čovjek i zauvijek će to ostati, odnosno bit će u potpunosti Bog i u potpunosti čovjek, u neraskidivom jedinstvu u jednoj osobi. Vjerovati da je Isus mogao sagriješiti znači vjerovati da bi Bog mogao sagriješiti. „Jer Bog odluči u njemu nastaniti svu puninu“ (Kološanima 1,19). Kološanima 2,9 dodaje: „U njemu stanuje stvarno sva punina božanstva.”

Premda je Isus u potpunosti čovjek, On nije bio rođen s grješnom naravi s kojom se mi rađamo. Sigurno, bio je kušan na isti način kao i mi, kušnjama koje je pred njega stavljao Sotona, ali ostao je bezgrješan zato što Bog ne može sagriješiti. To je protiv njegove naravi (Matej 4,1; Hebrejima 2,18; 4,15; Jakovljeva 1,13). Grijeh je po definiciji prijestup Zakona. Bog je stvorio Zakon, a Zakon je po naravi ono što Bog bi ili ne bi učinio. Prema tome, grijeh je sve ono što Bog po naravi ne bi učinio.

Biti u iskušenju nije, samo po sebi, grješno. Netko bi vas mogao iskušati nečime što vi ne biste željeli učiniti, na primjer, da počinite ubojstvo ili sudjelujete u seksualnim perverzijama. Vjerojatno nemate nikakve želje sudjelovati u takvim djelima, ali ipak ste bili u iskušenju jer je netko stavio tu mogućnost pred vas. Postoje barem dvije definicije riječi „iskušenje“:

1) Kada vam netko ili nešto izvan vas samih ili vaša grješna narav predloži nešto grješno.

2) Kada razmišljate o stvarnom sudjelovanju u grješnom činu i mogućim zadovoljstvima i posljedicama takvoga čina do te mjere da se taj čin već dogodio u vašem umu.

Prva definicija ne opisuje grješno djelo/misao, dok druga opisuje. Kada razmišljate o grješnom činu i razmatrate kako biste ga mogli izvršiti, prešli ste crtu grijeha. Isus je bio iskušan onako kako to opisuje prva definicija, osim što nikada nije bio kušan od strane grješne naravi zato što ona nije postojala u Njemu. Sotona je Isusu predložio neka grješna djela, ali On nije imao nutarnje želje da sudjeluje u tom grijehu. Prema tome, bio je iskušan poput nas, ali ostao je bezgrješan.

Oni koji vjeruju u pogrješivost smatraju da, kada Isus ne bi mogao sagriješiti, onda ne bi mogao zbilja proživjeti iskušenje, i stoga ne bi mogao zaista suosjećati s našim iskušenjima i borbama protiv grijeha. Trebamo upamtiti da osoba ne treba iskusiti nešto kako bi to razumjela. Bog zna sve o svemu. preda Bog nikada nije imao želju sagriješiti, i sigurno nikada nije sagriješio, Bog zna i razumije što je grijeh. Bog zna i razumije što znači biti iskušan. Isus može suosjećati s našim iskušenjima zato što On zna, a ne zato što je „proživio“ sve ono što smo mi doživjeli.

Isus zna kako je biti u iskušenju, ali On ne zna kako je sagriješiti. To ga ne sprječava u tome da nam pomaže. Nas iskušavaju grijesi koji su uobičajeni ljudima (1. Korinćanima 10,13). Ti grijesi općenito se mogu svesti na tri vrste: „požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života“ (1. Ivanova 2,16; D/F). Proučite iskušenje i grijeh koji je počinila Eva, kao i Isusovo iskušenje, i vidjet ćete da su i jedno i drugo imali iskušenja iz ove tri kategorije. Isus je bio iskušan na svaki način i u svakom području kao i mi, ali ostao je savršeno svet. Premda će naša iskvarena narav imati unutarnju želju da sudjelujete u nekim grijesima, imamo sposobnost, po Kristu, savladati grijeh zato što više nismo robovi grijeha nego smo Božji robovi. (Rimljanima 6, posebno stihovi 2 i 16-22).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Isus mogao sagriješiti (pogrješivost ili nepogrješivost)? Ako Isus nije mogao sagriješiti, koja je onda bila svrha njegovih iskušenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries