settings icon
share icon
Pitanje

Zašto se Isus krstio? Zašto je Isusovo krštenje važno?

Odgovor


Na prvi pogled, Isusovo krštenje uopće nema svrhu. Ivanovo krštenje bilo je krštenje pokajanja (Matej 3,11), ali Isus je bio bezgrešan i nije imao potrebe za pokajanjem. Čak je i Ivan bio zapanjen kad mu je Isus prišao. Ivan je prepoznao vlastiti grijeh i bio svjestan da je, kao grešan čovjek koji treba pokajanje, nedosljedan krstiti Jaganjca Božjeg bez mane: „Ti trebaš krstiti mene, a ti k meni dolaziš?" (Matej 3,14). Isus je odgovorio da to treba učiniti jer „dolikuje ispuniti ovako svu pravednost" (Matej 3,15).

Postoji nekoliko razloga zašto dolikuje Ivanu krstiti Isusa na početku Isusove javne službe. Isus je upravo započinjao svoje veliko djelo, i bilo je prikladno da ga njegova preteča prizna u javnosti. Izaija je prorekao za Ivana da je „glas vapijućega u pustinji", koji poziva ljude na pokajanje i priprema ih za njihovog Mesiju (Izaija 40,3). Krstivši ga, Ivan je izjavio svima da je došao Onaj kojeg su čekali, Sin Božji, Onaj kojeg je predvidio da će krstiti „u Duhu Svetome i ognju" (Matej 3,11).

Isusovo krštenje Ivana zauzima dodatnu dimenziju kad uzmemo u obzir da je Ivan bio iz plemena Levija i izravni potomak Arona. Luka navodi da su oba Ivanova roditelja došla po Aaronovoj svećeničkoj liniji (Luka 1,5). Jedna od dužnosti svećenika u Starom zavjetu bila je prikazati žrtve pred Gospodinom. Isusovo krštenje od strane Ivana Krstitelja može se promatrati kao svećeničko predstavljanje konačne žrtve. Ivanove riječi dan poslije krštenja imaju izrazito svećenički znak: „Evo Jaganjca Božjega koji oduzima grijeh svijeta!" (Ivan 1,29 VB).

Isusovo krštenje također je pokazalo da se poistovjetio s grešnicima. Njegovo krštenje simboliziralo je krštenje grešnika u Kristovu pravednost, umrijevši s Njim i uskrsnuvši oslobođen od grijeha i sposoban hodati u novosti života. Njegova savršena pravednost ispunila je sve zahtjeve Zakona za grešnike koji se nikad ne mogu nadati da će to učiniti sami. Kad je Ivan oklijevao krstiti bezgrešnoga Sina Božjega, Isus je odgovorio da je ispravno „ispuniti ovako svu pravednost" (Matej 3,15). Time je aludirao na pravednost koju daje svima koji dođu k Njemu i razmjene svoj grijeh za Njegovu pravednost (2. Korinćanima 5,21).

Osim toga, Isusov dolazak Ivanu pokazao je Njegovo odobrenje Ivanovog krštenja, svjedočanstvo o tome da je s neba i odobreno od Boga. To će biti važno u budućnosti kad drugi počnu sumnjati u Ivanove ovlasti, osobito nakon Herodova uhićenja (Matej 14,3-11).

Možda najvažnije od svega, prigoda javnog krštenja zabilježila je za sve buduće generacije savršeno utjelovljenje trojedinog Boga otkrivenog u slavi s neba. Svjedočanstvo izravno s neba o Očevom zadovoljstvu u Sinu i silasku Duha Svetoga na Isusa (Matej 3,16-17) predstavlja lijepu sliku trojstvene Božje naravi. Također oslikava djelo Oca, Sina i Duha u spasenju onih koje je Isus došao spasiti. Otac voli izabrane prije postanka svijeta (Efežanima 1,4); šalje svoga Sina da traži i spasi izgubljene (Luka 19,10); a Duh osvjedočuje o grijehu (Ivan 16,8) i privlači vjernika Ocu kroz Sina. Sva slavna istina Božje milosti po Isusu Kristu prikazana je na Njegovom krštenju.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto se Isus krstio? Zašto je Isusovo krštenje važno?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries