settings icon
share icon
Pitanje

Je li Isus govorio u jezicima?

Odgovor


Biblija ne nudi dokaze da je Isus govorio u jezicima. Mnogi danas „jezike“ vide kao neku vrstu nerazumljivog, nadnaravnog oblika govora. Biblijski gledano, dar govorenja u jezicima javlja se kada netko govori jezikom koji ne poznaje kako bi poučio nekoga tko govori taj jezik (1. Korinćanima 14,6).

Da je Krist namjeravao govoriti u jezicima, bilo bi logično da bi to učinio prilikom svog krštenja kada je „Duh kao golub sišao na njega“ (Marko 1,10). Znamo da je, nekoliko trenutaka nakon Isusova krštenja, Otac progovorio s neba riječima koje su svi mogli razumjeti (11. stih), ali nemamo zapisa da je Isus govorio u jezicima u ovoj ili bilo kojoj drugoj prilici.

Mnogi zagovornici današnjeg pokreta govorenja jezika pretpostavljaju da je Isus morao govoriti u jezicima. Kako bi poduprli svoju tvrdnju, ukazuju na stihove kao što su Marko 7,34 kada Isus „pogledavši na nebo, uzdahne“, te Marko 8,12 kada Isus „duboko uzdahne u svome duhu“. Međutim, uzdah nije isto što i nadnaravni dar govorenja jezika. Svatko može uzdahnuti iz bezbroj razloga, ali to nije dokaz sile Duha.

Imamo zapis da je Isus govorio na aramejskom, najčešćem jeziku koji se govorio u Izraelu u to vrijeme (vidi Marko 5,41 i Djela 26,14). Najvjerojatnije je također znao hebrejski i grčki, budući da su se oba ta jezika također koristila. No, Biblija ne kaže je li Isus ikada govorio s nadnaravnom silom na nekom drugom jeziku.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Isus govorio u jezicima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries