settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Isus umro za naše grijehe?

Odgovor


Jednostavno rečeno, bez Isusove smrti na križu za naše grijehe, nitko ne bi imao vječni život. Sam Isus je rekao: „Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni“ (Ivan 14,6 VB). U toj izjavi, Isus izjavljuje razlog svoga rođenja, smrti i uskrsnuća – kako bi osigurao put do neba za grešno čovječanstvo, koje nikada tamo ne bi samo dospjelo.

Kada je Bog stvorio Adama i Evu, oni su bili savršeni u svakom pogledu i živjeli su u stvarnom raju, Rajskom vrtu (Postanak 2,15). Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku, što znači da su također imali slobodu da donose odluke i izbore vlastitom slobodnom voljom. Postanak 3 dalje opisuje kako su Adam i Eva podlegli Sotoninim kušnjama i lažima. Na taj su način bili neposlušni Božjoj volji da ne jedu sa stabla znanja s kojeg im je bilo zabranjeno: „I zapovjedi Gospod, Bog, čovjeku govoreći: »Sa svakoga drveta u vrtu slobodno jedi, ali s drveta spoznaje dobra i zla da nisi jeo! Jer u dan kad s njega pojedeš, zasigurno ćeš umrijeti!“ (Postanak 2,16-17 VB). To je bio prvi grijeh kojeg je čovjek počinio, i kao posljedica toga, cijelo čovječanstvo podliježe i fizičkoj i vječnoj smrti zahvaljujući našoj grešnoj prirodi koja je naslijeđena od Adama.

Bog je izjavio da će svi koji griješe umrijeti, i fizički i duhovno. To je sudbina cijelog čovječanstva. No Bog je u svojoj milosti dao izlaz iz ove dileme, prolivenu krv svog savršenog Sina na križu. Bog je izjavio da „bez prolijevanja krvi nema oproštenja“ (Hebrejima 9,22), ali kroz prolijevanje krvi omogućeno je otkupljenje. Mojsijev zakon (Izlazak 20,2-17) je omogućio način za ljude da ih Bog u svojim očima smatra „bez grijeha“, odnosno „ispravnima“ – životinjsku žrtvu za grijehe. Ipak, te žrtve su bile samo privremene i zapravo su bile nagovještaj savršene Kristove žrtve na križu jednom zauvijek (Hebrejima 10,10).

To je razlog zašto je Isus došao i zašto je umro, kako bi postao konačna i dovršena žrtva, savršena žrtva za naše grijehe (Kološanima 1,22; 1. Petrova 1,19). Kroz Njega obećanje vječnog života s Bogom postaje djelotvorno po vjeri onih koji vjeruju u Isusa, „da se obećanje po vjeri u Isusa Krista dade onima koji vjeruju“ (Galaćanima 3,22). Ove dvije riječi „vjera“ i „vjeruju“ najvažnije su za naše spasenje. Kroz naše vjerovanje u prolivenu Kristovu krv za naše grijehe primamo vječni život. „Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to nije od vas, Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko pohvalio (Efežanima 2,8-9 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Isus umro za naše grijehe?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries