settings icon
share icon
Pitanje

Je li Isus imao dugu kosu?

Odgovor


Mnogi umjetnički prikazi Isusa prikazuju muškarca bijele rase plavih očiju i duge svijetlosmeđe kose. Važno je razumjeti da ovaj uobičajeni prikaz vjerojatno uopće nije onakav kako je Isus izgledao. Isus je bio etnički Židov, pa je vjerojatno imao svijetlu do tamnosmeđu kožu, smeđe oči i tamnosmeđu ili crnu kosu. Isus bi izgledao kao tipični stanovnik Bliskog istoka. Biblija nigdje ne daje fizički opis Isusa, tako da nitko ne bi trebao biti dogmatičan po pitanju Njegovog izgleda. I u konačnici, moramo shvatiti da nije važno kako je On izgledao. Da je važno, Biblija bi sadržavala fizički opis.

Ako su boje Njegove kože, očiju i kose na umjetničkim prikazima vjerojatno netočne, što je s duljinom Njegove kose? Je li Isus prikazan kao osoba s dugom kosom također netočna? Opet, nemoguće je biti dogmatičan, budući da Biblija ne govori ništa o duljini Njegove kose. No, ako je Isus izgledao kao tipičan bliskoistočni muškarac u prvom stoljeću nove ere, umjetnički prikazi vjerojatno su netočni i glede duljine Njegove kose. Mnogi umjetnički prikazi Isusa prikazuju s kosom koja izgleda pomalo ženstveno. Iako nije bilo posebnih židovskih zakona, židovski muškarci tradicionalno su imali mnogo kraću kosu od židovskih žena.

Tu je i Pavlov komentar u 1. Korinćanima 11,14: „Ne uči li vas i sama narav da je muškarcu sramota ako ima dugu kosu?“ Duljina Isusove kose bila bi ona koja je kulturološki prikladna za muškarca. Isusova kosa bi izgledala muževno. Međutim, što to točno znači predmet je rasprave. Je li mu kosa mogla biti duga do ramena? Možda. Bi li Isus imao frizuru na milimetar ili sličnu vrlo kratku kosu? Vjerojatno ne. Ključ je u tome da je izgledao muževno. I to je izgleda Pavlova poanta u 1. Korinćanima 11,3-15. Muška kosa treba izgledati muževno. Ženska kosa treba izgledati ženstveno. Što to znači može se razlikovati od kulture do kulture, ali princip ostaje, bez obzira na kulturu.

Dakle, je li Isus imao dugu kosu? Odgovor ovisi o tome što se podrazumijeva pod „dugo“. Je li mogla biti duža od tipične dužine kose današnjih muškaraca? Da. Bi li prošlo toliko vremena da postane ženstvenim? Ne. Ali baš kao i kod boje Njegove kože, očiju i kose, duljina Njegove kose u konačnici nije bitna. To je potpuno nevažno u okviru toga da je Spasitelj svijeta (Ivan 1,29) i jedini put do neba (Ivan 14,6).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Isus imao dugu kosu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries