settings icon
share icon
Pitanje

Kako je Isus drugačiji od drugih vjerskih vođa?

Odgovor


Na neki način postavljanje ovog pitanja je poput pitanja kako se Sunce razlikuje od drugih zvijezda u našem Sunčevom sustavu – radi se o tome da nema drugih zvijezda u našem Sunčevom sustavu!

Stvar je u tome što se nijedan drugi „vjerski vođa" ne može usporediti s Isusom Kristom. Svaki drugi vjerski vođa je ili živ ili mrtav. Isus Krist je jedini koji je bio mrtav (umro umjesto nas, za naše grijehe, prema 1. Korinćanima 15,1-8) i sada je živ. Doista, On otkriva u Otkrivenju 1,17-18 da je zauvijek živ! Niti jedan drugi vjerski vođa ni blizu ne daje takvu tvrdnju, tvrdnju koja je ili istinita ili potpuno apsurdna.

Druga važna razlika nalazi se u prirodi kršćanstva. Bit kršćanstva je Krist. Raspet, uskrsnuo, uzašao na nebo, jednoga dana se vraća. Bez njega – i bez Njegova uskrsnuća – nema kršćanstva. Usporedite to s drugim velikim religijama. Hinduizam, na primjer, može stajati ili pasti u potpunosti bez nekog od „velikih Swamija" koji su ga osnovali. Budizam je isti. I islam se temelji na Muhamedovim izrekama i učenjima, a ne na tvrdnji da se vratio u život od mrtvih.

Apostol Pavao u 1. Korinćanima 15,13-19 kaže da, ako Krist nije uskrsnuo od mrtvih, onda je naša vjera uzaludna i još uvijek smo u našim grijesima! Istinite tvrdnje kršćanstva temelje se jednostavno i isključivo na uskrslom Isusu Kristu! Ako se Isus stvarno nije vratio od mrtvih – u vremenu i prostoru – onda u kršćanstvu nema nikakve istine. U cijelom Novom zavjetu apostoli i evanđelisti temelje istinu evanđelja na uskrsnuću.

Još jedna izuzetno važna činjenica jest da je Isus Krist tvrdio da je „Sin Božji" (u hebraizmu znači da „karakterizira Boga"), kao i „Sin Čovječji" (u hebraizmu znači da „karakterizira čovjeka"). U mnogim stihovima tvrdi da je jednak s Ocem (vidi, na primjer, Ivan 10,29-33). Njemu se pripisuju sva prvenstva i osobine Božanstva. Ipak, bio je i čovjek, rođen od djevice (Matej 1,18-25; Luka 1,26-56). Nakon bezgrešnog života, bio je razapet kako bi platio grijehe svih ljudi: „I on je pomirnica za grijehe naše, i ne samo za naše nego i za grijehe svega svijeta" (1. Ivanova 2,2), a potom je uskrsnuo od mrtvih tri dana kasnije. On je u potpunosti Bog i u potpunosti čovjek, „theanthropos" [od grčke riječi za „Bog" (theos) i „Čovjek" (antropos)]; ali On je jedna osoba.

Kristova osobnost i djelo postavlja neizbježno pitanje: Što ćete učiniti s Isusom? Ne možemo ga jednostavno odbaciti. Ne možemo ga ignorirati. On je središnja figura u cijeloj ljudskoj povijesti, a ako je umro za grijehe cijeloga svijeta, onda je umro i za vaše. Apostol Petar nam govori u Djelima 4,12: „I nema ni u kojem drugom spasenja, jer pod nebom nema drugoga imena danog ljudima po kojem nam se valja spasiti (VB)". Ako vjerujemo u Gospodina Isusa Krista kao našeg Spasitelja od grijeha, bit ćemo spašeni.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako je Isus drugačiji od drugih vjerskih vođa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries