settings icon
share icon
Pitanje

Je li Isus imao (rođene) braće i sestara?

Odgovor


Isusova braća spomenuta su u nekoliko stihova u Bibliji. U Mateju 12,46; Luki 8,19 i Marku 3,31 piše da su Isusova majka i braća došli vidjeti Ga. Biblija nam kaže da je Isus imao četiri brata: Jakova, Josipa, Šimuna i Judu (Matej 13,55). Biblija nam također kaže da je Isus imao sestre, ali ne znamo kako se zovu ni koliko ih je bilo (Matej 13,56). U Ivanu 7,1-10, Njegova braća su otišla na blagdan, ali Isus nije otišao s njima. U Djelima 1,14 piše da su se Njegova braća i majka molili zajedno s učenicima. Galaćanima 1,19 spominje da je Jakov bio Isusov brat. Najprirodniji zaključak do kojega dolazimo u ovim odlomcima jest da je Isus zbilja imao rođenu polubraću i polusestre.

Neki rimokatolici tvrde da su ta „braća“ u stvarnosti bili Isusovi rođaci. Međutim, u svakom od ovih odlomaka koristi se specifična grčka riječ za „brata“. Premda se ta riječ može odnositi na rođake, njezino uobičajeno i doslovno značenje jest fizički brat. Postojala je grčka riječ za „rođaka“, ali to nije riječ koja se koristila za Isusovu braću. Nadalje, ako su to bili Isusovi rođaci, zašto bi onda tako često bili s Marijom, Isusovom majkom? Ne nalazimo ni jednu naznaku u kontekstu Njegove majke i braće da su oni bili bilo što drugo nego li njegova doslovna, rođena, polubraća.

Prema drugom rimokatoličkom gledištu, Isusova braća i sestre bila su Josipova djeca iz prethodnog braka. Cijela teorija prema kojoj je Josip bio značajno stariji od Marije, prethodno bio oženjen, imao više djece i onda postao udovac prije nego što je oženio Mariju izmislila se bez ikakva biblijskog temelja. Problem je u tome što nam Biblija ne daje niti naslutiti da je Josip bio oženjen ili da je imao djecu prije nego što je oženio Mariju. Ukoliko je Josip imao barem šestoro djece prije nego što je oženio Mariju, zašto se ona ne spominju u vrijeme Josipovog i Marijinog putovanja u Betlehem (Luka 2,4-7) ili njihova putovanja u Egipat (Matej 2,13-15) ili njihova putovanja nazad u Nazaret (Matej 2,20-23)?

Ne postoji biblijski razlog zašto bismo vjerovali da su ta braća i sestre bilo što drugo doli rođena djeca Josipa i Marije. Oni koji se suprotstavljaju ideji da je Isus imao polubraću i polusestre to ne čine zbog toga što ih je tomu poučilo čitanje Svetoga pisma, nego zbog unaprijed donesene predodžbe o Marijinom vazda djevičanstvu, koja je sama po sebi jasno nebiblijska: „I (Josip) ne upozna je (Mariju) dok ne rodi sina. I nadjenu mu ime Isus“ (Matej 1,25; D/F). Isus je imao polubraću i polusestre, koji su bili djeca Josipa i Marije. To je jasno i neosporivo učenje Božje riječi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Isus imao (rođene) braće i sestara?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries