settings icon
share icon
Pitanje

Je li Isus bio bezgrešan?

Odgovor


Da, Isus je bio bezgrešan, a zato što je Isus bio bezgrešan imamo nadu u vječnost na nebu. Da Isus nije bio bezgrešan, ne bi bilo žrtve za grijeh. Adamova i Evina neposlušnost Bogu u Edenskom vrtu uveli su grijeh u ovaj svijet (Postanak 3,6). Kroz njihov grijeh došla je smrt, baš kao što je Bog upozorio (Postanak 2,17). Kao posljedica toga, čovječanstvo se rađa s grešnom naravi (Rimljanima 5,12-19), koja je u nama od trenutka kada smo začeti (Psalam 51,5). Biblija, međutim, jasno pokazuje da Isus Krist, iako iskušavan na svaki način kao i mi (Hebrejima 4,15), nikada nije počinio grijeh (2. Korinćanima 5,21; 1. Ivanova 3,5). Apostol Petar jasno je rekao: „On koji grijeha ne učini niti se nađe prijevare na ustima njegovim" (1. Petrova 2,22). Doista, budući da je Isus Krist Bog, ne može griješiti.

Uz postavljenu prepreku između nas i našeg Stvoritelja, sve nas je naslijeđena grešna narav podvrgnula tjelesnoj i vječnoj smrti jer „plaća je grijeha smrt" (Rimljanima 6,23). Dakle, da bismo se pomirili s Bogom, potrebno je oproštenje, a „bez prolijevanja krvi nema oproštenja" (Hebrejima 9,22). Nakon što su Adam i Eva sagriješili, Bog ih je prolijevanjem životinjske krvi odjenuo u „haljine od kože" (Postanak 3,21). Međutim, premda savršeno ilustriraju da grijeh zahtijeva smrt, mnoge su naknadne životinjske žrtve osigurale samo privremeno pokrivanje grijeha, budući da krv tih životinja nikada nije mogla potpuno oduzeti grijehe (Hebrejima 10,4. 11).

Starozavjetne žrtve bile su nagovještaj savršene žrtve Isusa Krista, prinesene „jednom zauvijek" (Hebrejima 7,27; 10,10). Jedini način na koji se možemo pomiriti sa svetim i savršenim Bogom jest svetim i savršenim prinosom, kojeg ne bismo imali da Isus Krist nije bio bez grijeha. Kao što je Petar izjavio: „Znajući da niste nečim raspadljivim — srebrom ili zlatom — otkupljeni… nego dragocjenom krvlju Krista kao Jaganjca bez mane i bez ljage" (1. Petrova 1,18-19 VB). Doista, bezgrešna Kristova krv jedina je mogla donijeti mir između Boga i čovječanstva (Kološanima 1,20). I kroz to pomirenje u Božjim očima možemo biti „sveti i bez mane i besprigovorni" (Kološanima 1,22).

Smrt bezgrešnog Krista na križu na Kalvariji platila je punu kaznu za grijehe svih koji vjeruju u Njega. Dakle, ono što je izgubljeno padom u grijeh vraćeno je na križu. Baš kao što je grijeh ušao u svijet kroz jednog čovjeka (Adama), Bog je mogao otkupiti svijet kroz jednog čovjeka – bezgrešnog Isusa Krista.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Isus bio bezgrešan?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries