settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Isus naš Zagovornik?

Odgovor


Zagovornik je osoba koja nam dolazi u pomoć ili zastupa naš slučaj pred sucem. Zagovornici nude podršku, snagu i savjete te se zalažu za nas kada je to potrebno. Biblija kaže da je Isus Zagovornik za one koji su se pouzdali u Njega: „Dječice moja, ovo vam pišem da ne griješite. A ako tko i sagriješi, zagovornika imamo kod Oca: Isusa Krista pravednika“ (1. Ivanova 2,1). U drugim stihovima, Isus naziva Duha Svetoga našim Zagovornikom (Ivan 14,16. 26; 15,26; 16,7). Grčka riječ korištena u tim stihovima je parakleton, što znači „pomoćnik, savjetnik ili učitelj“.

U ljudskom sudskom sustavu, odvjetnik zagovara prava svog klijenta. Pravni zastupnici ili odvjetnici proučavaju zamršenost zakona i mogu se točno i precizno kretati kroz te često komplicirane zakone. To je slika koju Ivan daje kad govori o Isusu kao našem „zagovorniku kod Oca“. Božji nas pravedni zakon proglašava krivima po svim točkama. Prekršili smo Božje standarde, odbacili Njegovo pravo da upravlja našim životima i nastavili griješiti čak i nakon što smo spoznali istinu (Hebrejima 10,26; Rimljanima 1,21-23; 1. Timoteju 2,4). Jedina pravedna kazna za takvu zloću je vječnost u paklu (Otkrivenje 14,10; 21,8; 1. Korinćanima 6,9).

Ali Isus je Zagovornik između naših raskajanih srca i zakona. Ako se Njegova krv primijeni na naše živote po vjeri i priznanje Njega kao Gospodina (Rimljanima 10,9-10; 2. Korinćanima 5,21), On se zalaže za naš slučaj pred Pravednim sucem. Možemo zamisliti da razgovor ide otprilike ovako: „Oče, znam da je ovaj sagriješio i prekršio naše zapovijedi. Kriv je po optužnici. Međutim, rekao si da je moja žrtva dovoljna isplata za dug koji duguje. Moja se pravednost primijenila na njegov račun kad se pouzdao u mene za spasenje i oprost. Ja sam platio cijenu, tako da se on može proglasiti ‘Nije kriv’. Nije više ništa dužan“ (Rimljanima 8,1; Kološanima 2,14).

Isus je naš Zagovornik kada nas Bog prvo prihvati u svoju obitelj kao svoju djecu (Ivan 1,12). I On ostaje naš Zagovornik zauvijek. Prva Ivanova 1,9 kaže da je, kada priznamo svoj grijeh, On vjeran i pravedan da nam oprosti grijeh i da nas očisti od njega. Kao Njegovi sljedbenici i dalje ćemo griješiti. Ali nakon toga nam se zapovijeda da priznamo taj grijeh Bogu. Priznanje je slaganje s Bogom o tome koliko je grijeh loš. Pred Njim stojimo krivi bez ikakvih argumenata i vlastitog opravdanja. Naš Zagovornik stupa pred Suca i zajedno se slažu da, budući da smo „u Kristu“, daljnja kazna nije potrebna. Isus je već dovoljno platio da nas otkupi.

Još jedan aspekt koji Isusa čini suosjećajnim Zagovornikom jest činjenica da je i On iskusio život u ovom svijetu. Bio je iskušavan, odbačen, zanemaren, neshvaćen i zlostavljan. Ne predstavlja nas teoretski, već nas predstavlja iskustveno. Živio je život kakav mi živimo, ali je to učinio bez podlijeganja zlima koja nas snalaze. Uspješno je odbio popustiti iskušenju i može biti naš Veliki svećenik jer je savršeno ispunio Božji zakon (Hebrejima 4,15; 9,28; Ivan 8,29). Naš se Zagovornik može izjasniti o našem slučaju iz osobnog iskustva otprilike ovako: „Oče, ova je mlada žena prekršila našu pravednu zapovijed, ali ona te voli i želi ti služiti. Sjećam se što znači biti u takvom iskušenju, i suosjećam s njom. Ona priznaje ovaj grijeh i želi se odvratiti od njega. Zbog moje žrtve možeš oprostiti ovaj grijeh i još jednom pročistiti njezino srce. Naučimo je kako da dopusti da je Duh Sveti utješi i ojača da se odupre sljedeći put.“

Zemaljski odvjetnik može zastupati naš slučaj samo na temelju vanjskih dokaza ili svjedočenja svjedoka. Naš nebeski Zagovornik poznaje naša srca i zastupa naš slučaj na temelju onoga što jest (Luka 5,22; Marko 2,8). On također poznaje zamršenost Božjeg pravnog sustava. On je već zadovoljio zahtjeve pravde, tako da je Njegovo zastupanje sa pozicije snage i pravednosti. Bog prihvaća zastupništvo svoga Sina u našu korist kao dio njihovog božanskog saveza, uspostavljenog prije postanka svijeta (1. Petrova 1,20; Ivan 17,24; Otkrivenje 13,8). Naš položaj kao „Kristove pravednosti“ je siguran jer je Onaj koji je otkupio naš položaj vlastitom krvlju također naš Zagovornik (Rimljanima 4,25; 8,3; 1. Korinćanima 1,30).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Isus naš Zagovornik?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries