settings icon
share icon
Pitanje

Je li Isus Stvoritelj?

Odgovor


Postanak 1,1 kaže da „Bog stvori nebo i zemlju“. Zatim, Kološanima 1,16 daje dodatni detalj da je Bog stvorio „sve“ po Isusu Kristu. Stoga je jasno učenje Svetog pisma da je Isus Stvoritelj svemira.

Iako je teško razumjeti tajnu trojedinog Boga, to je jedna od doktrina objavljenih u Svetom pismu. U Bibliji se i Bog Otac i Isus nazivaju Pastir, Sudac i Spasitelj. Za obojicu se kaže Onaj „koga su proboli“ – u istom stihu (Zaharija 12,10). Krist je točan prikaz Boga Oca imajući istu narav (Hebrejima 1,3). Postoji određeni smisao u kojem sve što čini Otac, čini i Sin i Duh, i obrnuto. Uvijek su u savršenoj složnosti u svakom trenutku, a sva trojica jednaka su samo jednom Bogu (Ponovljeni zakon 6,4). Spoznaja da je Krist Bog i da ima sve Božje atribute pomaže našem razumijevanju Isusa kao Stvoritelja.

„U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše s Bogom i Riječ bijaše Bog“ (Ivan 1,1). U ovom stihu postoje tri važne stvari o Isusu i Ocu: 1) Isus je bio „u početku“ – prisutan pri stvaranju. Isus je vječno postojao s Bogom. 2) Isus se razlikuje od Oca – bio je „s“ Bogom. 3) Isus je po prirodi isti kao Bog – On „bijaše Bog“.

Hebrejima 1,2 kaže: „U ove posljednje dane progovorio nam je po svome Sinu, kojega je postavio baštinikom svega, po kome je i načinio svjetove.“ Krist je posrednik Božjeg stvaranja; svijet je stvoren „po“ Njemu. Otac i Sin imali su dvije različite funkcije u stvaranju, ali su zajedno radili na stvaranju svemira. Ivan kaže: „Sve je po njemu [Isusu] postalo, i nije bez njega [Isusa] postalo ništa što je postalo“ (Ivan 1,3). Apostol Pavao ponavlja: „Nama je samo jedan Bog, Otac, od kojega je sve, i mi u njemu; i jedan Gospodin Isus Krist, po kojemu je sve, i mi po njemu“ (1. Korinćanima 8,6).

Duh Sveti, treća Osoba Trojstva, također je bio posrednik u stvaranju (Postanak 1,2). Budući da se hebrejska riječ za „duh“ često prevodi kao „vjetar“ ili „dah“, možemo vidjeti djelovanje sve tri osobe Trojstva u jednom stihu: „Po riječi GOSPODINOVOJ bijahu nebesa načinjena i dahom usta njegovih sva vojska njihova“ (Psalam 33,6). Nakon temeljitog proučavanja Svetog pisma možemo zaključiti da je Bog Otac Stvoritelj (Psalam 102,25), a stvarao je po Isusu, Bogu Sinu (Hebrejima 1,2).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Isus Stvoritelj?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries