settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Isus Sin Božji?

Odgovor


Isus nije Božji Sin u onome smislu u kojemu mi razmišljamo o ocu i sinu. Bog se nije oženio i dobio sina. Isus je Božji Sin u smislu da je On Bog koji se očitovao u ljudskome obličju (Ivan 1,1. 14). Isus je Božji Sin zato što je začet po Duhu Svetomu. Luka 1,35 obznanjuje: „Duh Sveti sići će na te – odgovori joj anđeo – sila Previšnjega zasjenit će te; zato će se dijete koje ćeš roditi zvati svetim, Sinom Božjim.“ U biblijska vremena, izrazom „sin čovječji“ opisivalo se ljudsko biće. Sin čovječji je čovjek.

Tijekom sudskoga postupka pred židovskim vođama, Veliki svećenik naredio je Isusu: „Zaklinjem te živim Bogom da nam rekneš jesi li ti Mesija, Sin Božji!“ (Matej 26,63). „Ti kaza - odgovori mu Isus. – Ali ja vama kažem da ćete poslije ovoga vidjeti Sina Čovječjega gdje sjedi s desnu Svemogućega' i 'gdje dolazi na oblacima nebeskim'“ (Matej 26,64). Židovski vođe su ga zbog toga optužili za bogohulu (Matej 26,65-66). Kasnije, pred Poncijem Pilatom, Židovi su ga optuživali: „Mi imamo Zakon ... i po tome Zakonu mora umrijeti, jer se pravio Sinom Božjim“ (Ivan 19,7). Zašto se Isusova tvrdnja da je „Sin Božji“ smatrala bogohulom koja zaslužuje smrtnu kaznu? Židovski vođe dobro su razumjeli što je Isus htio reći izrazom „Sin Božji“. Biti „Sin Božji“ znači imati istu narav koju ima Bog. „Sin Božji“ je „od Boga“. Tvrdnja da ima istu narav koju ima Bog, zapravo da „jest Bog“, prema židovskim vođama bila je bogohula, radi koje su zahtijevali Isusovu smrt. Hebrejima 1,3 izražava to veoma jasno: „Sin koji je odsjev njegova sjaja i otisak njegove biti …“

Još jedan primjer možemo pronaći u Ivanu 17,12 gdje se Judu opisuje kao „sina propasti“. Ivan 6,71 nam govori da je Juda bio sin Šimunov. Što Ivan 17,12 želi reći kada Judu opisuje kao „sina propasti“? Riječ „propast“ znači „uništenje, rušenje, propast“. Juda nije bio doslovni sin „uništenja, rušenja i propasti“ – ali te osobine obilježavale su Judin život. Juda je bio očitovanje propasti. Na isti način, Isus je Sin Božji. Sin Božji je Bog. Isus je Bog koji se očitovao (Ivan 1,1. 14).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Isus Sin Božji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries