settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Isus Krist pobijedio smrt?

Odgovor


Najočiglednije, izjava da je Krist pobijedio smrt odnosi se na Njegovo uskrsnuće. Onaj koji je bio mrtav sada je živ (vidi Otkrivenje 1,18). Ovih nekoliko riječi – Krist je pobijedio smrt – definiraju najvažniju razliku između kršćanstva i svih drugih religija. Nijedan drugi vjerski vođa nikada nije predvidio vlastitu smrt i uskrsnuće (Matej 16,21), temeljio svoje tvrdnje o sebi i svom učenju na tom predviđanju (Ivan 2,18-22; Matej 27,40), a zatim održao to obećanje (Luka 24,6).

Isusovo uskrsnuće označava prvi put u povijesti da je netko uskrsnuo od mrtvih da više nikada ne umre. Drugi koji su uskrsnuli na kraju su umrli drugi put (vidi 1. Kraljevima 17,17-24; 2. Kraljevima 4,32-37; Marko 5,39-42; Ivan 11,38-44). Isusovo uskrsnuće bilo je pravi i potpuni poraz smrti. Kao Sveti Sin Božji, Isus je pobijedio smrt jednom zauvijek, kao što je Petar objasnio: „Nije bilo moguće da ga [smrt] zadrži“ (Djela 2,24). Pobjedonosni, uskrsli Krist je rekao: „Ja sam onaj koji živi; i bijah mrtav, i gle, živ sam zauvijek, amen; i imam ključeve pakla i smrti“ (Otkrivenje 1,18). Ključevi su simbol vlasti. Isus je suveren nad smrću. Kristova pobjeda nad smrću bila je trajna i vječna.

Krist je pobijedio smrt jer je bio bezgrešan. Prokletstvo nad čovječanstvom u Edenskom vrtu, izazvano njihovim grijehom, jasno je izrečeno: „Zasigurno ćeš umrijeti“ (Postanak 2,17). Od tada svjedočimo istini iz Rimljanima 6,23: „Plaća za grijeh je smrt.“ No Isus Krist nije imao grijeha (1. Petrova 2,22); dakle, smrt nije imala moć nad Njim. Isusova smrt bila je dobrovoljna žrtva za naše grijehe, a s obzirom na Njegovo bezgrešno savršenstvo, logično je uslijedilo Njegovo uskrsnuće. „Polažem svoj život“, rekao je Isus „da ga ponovno uzmem“ (Ivan 10,17).

Činjenica da je Krist pobijedio smrt ima vječne posljedice za nas. Dobra vijest – evanđelje – temelji se na Kristovoj pobjedi nad smrću. Bez uskrsnuća nema evanđelja; doista, za nas nema nikakve nade: „Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša: još ste u svojim grijesima“ (1. Korinćanima 15,17). Ali Krist je uskrsnuo i, kao supobjednici s Njim, kršćani su „prešli iz smrti u život“ (1. Ivanova 3,14). Krist je „uništio smrt i dao da zasvijetli život i besmrtnost po evanđelju“ (2. Timoteju 1,10).

Činjenica da je Krist pobijedio smrt znači da je i vjernicima dana pobjeda nad smrću. Mi smo „više negoli pobjednici po onomu koji nas je uzljubio“ (Rimljanima 8,37). Krist je „prvenac onih koji su usnuli“ (1. Korinćanima 15,20), što znači da je Isusovo uskrsnuće prvo od mnogih: vjernici koji su „usnuli“ (umrli) će isto tako uskrsnuti. Isus je obećao svojim sljedbenicima: „Jer ja živim, a i vi ćete živjeti“ (Ivan 14,19).

Činjenica da je Krist pobijedio smrt je ispunjenje proročanstva. Psalmist je predvidio da će Mesija pobijediti smrt: „Jer mi nećeš ostaviti dušu u paklu; ni dopustiti da Svetac tvoj vidi raspadanje“ (Psalam 16,10). Drugi su proroci ispunili Božji narod nadom da će Gospodin jednog dana ukinuti smrt: „Pobjedonosno će on smrt progutati; i obrisat će Gospodin BOG suze sa svih lica“ (Izaija 25,8), te „Ja ću ih od vlasti groba otkupiti; ja ću ih od smrti iskupiti: O, smrti, ja ću biti pomor tvoj; grobe, ja ću biti tvoja propast“ (Hošea 13,14; usp. 1. Korinćanima 15,54-55).

Smrt je Đavlovo najmoćnije, zastrašujuće oružje protiv nas. Na križu je Krist pobijedio Sotonu u ime nas bespomoćnih grešnika: „Sada je sud ovome svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen“ (Ivan 12,31; usp. Kološanima 2,15). S praznim grobom, Krist je uništio Đavlovo najmoćnije oružje, smrt. Sotona, naš optužitelj, sada je nemoćan osuditi kršćane. Nećemo dijeliti njegovu sudbinu (Otkrivenje 12,9-11; 20,10. 14).

Kada je Krist za nas pobijedio smrt, uklonio je „žalac smrti“, grijeh (1. Korinćanima 15,56) – to jest, Bog nam neće suditi prema našim grijesima; nego ćemo stajati pred Bogom odjeveni u Kristovu vlastitu savršenu pravednost. Zato onima koji vjeruju u Krista „neće nauditi druga smrt“ (Otkrivenje 2,11) i „nad takvima druga smrt nema vlasti“ (Otkrivenje 20,6). Krist je primio našu smrtnu kaznu za grijeh i svojom je smrću pobijedio smrt (Otkrivenje 20,14).

Vjernici su „više negoli pobjednici po onomu koji nas je uzljubio“ (Rimljanima 8,37). Što nas može odvojiti od ljubavi Božje u Kristu? „Ni smrt ni život” (38. stih). Krist je pobijedio smrt, a vjernici čvrsto stoje na Isusovim riječima: „Ja sam uskrsnuće i život: onaj tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će; i svatko tko živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada“ (Ivan 11,25-26).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Isus Krist pobijedio smrt?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries