settings icon
share icon
Pitanje

Gdje je bio Josip kad je Isus postao odrasla osoba?

Odgovor


Josip se posljednji put spominje u Bibliji kada je Isus imao dvanaest godina. Vrativši se s putovanja u Jeruzalem, Isus se odvojio od svojih roditelja, koji su ga na kraju našli u hramu kako razgovara s učiteljima. Ironično, upravo u vrijeme – kad je Isus najavio da se mora baviti onime što se tiče Njegova nebeskog Oca – prestaju svi spomeni Njegova zemaljskog oca (Luka 2,41-50).

Budući da se Josip više ne spominje, većina bibličara pretpostavlja da je umro negdje prije nego što je Isus započeo svoju javnu službu. Do vremena kada dolazimo do svadbe u Kani (Ivan 2), Josip je očigledno odsutan. Tamo vidimo Mariju, ali Josip se ne spominje. Možda je jedan od razloga zašto je Isus ostao kod kuće sve dok nije navršio 30 godina taj što je imao odgovornost brinuti se za obitelj.

Teorija da je Josip umro do vremena kada je Isus postao odrasla osoba dobiva dodatnu vjerodostojnost zbog činjenice da je Isus, kada je bio na križu, dogovorio da se za Njegovu majku brine apostol Ivan (Ivan 19,26-27 ). Josip je sigurno bio mrtav za vrijeme raspeća, jer Isus nikad ne bi predao Mariju Ivanu. Da je Josip još uvijek bio živ, Isus ne bi rekao: „Ženo, evo ti sina!" Josip bi s pravom odgovorio: „Pričekajte trenutak; moja je odgovornost da se brinem o njoj." Samo bi udovica s pravom bila dana na brigu nekome izvan bliske obitelji.

Neki misle da je Josip možda umro nakon što je Isus započeo svoju javnu službu. To je malo vjerojatno jer ako je Josip umro tijekom trogodišnje Kristove službe, to bi bio veliki događaj; Isus bi nesumnjivo otišao na sprovod sa svojim učenicima, i barem bi jedan od evanđelista to zabilježio. Iako ne znamo sa sigurnošću, najvjerojatniji scenarij jest da je Josip umro negdje prije nego što je Isus započeo svoju zemaljsku službu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Gdje je bio Josip kad je Isus postao odrasla osoba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries