settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Isus Janje Božje?

Odgovor


Kada je Isus u Ivanu 1,29 i Ivanu 1,36 bio nazvan Janjetom Božjim, to se odnosilo na Njega kao savršenu i konačnu žrtvu za grijehe. Kako bismo razumjeli tko je Krist bio i što je činio, moramo početi sa Starim zavjetom, koji sadrži proroštva o dolazećem Kristu kao „žrtvi naknadnici“ (Izaija 53,10). Zapravo, cijeli žrtveni sustav koji je Bog uspostavio u Starom zavjetu pripremio je pozornicu za dolazak Isusa Krista, koji je savršena žrtva koju je Bog pribavio za grijehe svoga naroda (Rimljanima 8,3; Hebrejima 10).

Žrtvovanje jaganjaca imalo je jako važnu ulogu u židovskom vjerskom životu i žrtvenom sustavu. Kada je Ivan Krstitelj rekao da je Isus „Janje Božje koje odnosi grijeh svijeta“ (Ivan 1,29), Židovi koji su ga čuli odmah su pomislili na jednu od nekoliko važnijih žrtava. Kako se vrijeme blagdana Pashe približavalo, najprije bi pomislili na žrtvovanje pashalnog janjeta. Blagdan Pashe bio je jedan od mnogih židovskih blagdana i proslava u sjećanje na to kako je Bog izbavio Izraelce iz ropstva u Egiptu. Zapravo, usmrćivanje pashalnog janjeta i mazanje krvi na dovratke kuća (Izlazak 12,11-13) predivna je slika Kristova djela pomirenja na križu. Oni za koje je On umro pokriveni su Njegovom krvlju, koja nas štiti od anđela (duhovne) smrti.

Još jedna važna žrtva koja je uključivala jaganjce bila je dnevna žrtva u hramu u Jeruzalemu. Svakoga jutra i svake večeri, žrtvovalo bi se janje za grijehe naroda (Izlazak 29,38-42). Ove dnevne žrtve, kao i sve druge, jednostavno su ljudima pokazivale prema Kristovoj savršenoj žrtvi na križu. Zapravo, vrijeme Isusove smrti na križu odgovara vremenu večernje žrtve koja se prinosila u hramu. Židovi toga vremena također bi bili upoznati sa starozavjetnim prorocima Jeremijom i Izaijom, koji su prorekli dolazak Onoga koji će biti odveden „kao janje krotko što ga vode na klanje“ (Jeremija 11,19; Izaija 53,7) i čije će patnje i žrtva donijeti otkupljenje Izraelu. Naravno, ta osoba nije bio nitko drugi doli Isus Krist, „Janje Božje“.

Premda nam se ideja o žrtvenom sustavu danas može činiti čudom, taj pojam plaćanja ili vraćanja još uvijek možemo lako razumjeti. Znamo da je plaća grijeha smrt (Rimljanima 6,23) i da nas naš grijeh razdvaja od Boga. Isto tako, znamo da Biblija uči da smo svi grješnici i da nitko od nas nije pravedan pred Bogom (Rimljanima 3,23). Zbog našega grijeha, odvojeni smo od Boga, te nosimo krivnju pred Njim. Prema tome, jedina nada koju možemo imati dolazi od toga što je On priskrbio način da nas pomiri sa sobom, a to je i učinio tako što je poslao svoga Sina Isusa Krista da umre na križu. Krist je umro kako bi bio žrtva pomirnica za grijehe i kako bi platio kaznu za grijehe svima onima koji vjeruju u Njega.

Upravo zbog toga što je umro na križu kao Božja savršena žrtva za grijeh i zato što je tri dana kasnije uskrsnuo, sada možemo znati da imamo vječni život ako vjerujemo u Njega. Činjenica da je Bog priskrbio prinos koji umiruje naše grijehe dio je slavne Radosne vijesti evanđelja koja je tako jasno objavljena u 1. Petrovoj 1,18-21: „Znate da niste otkupljeni nečim raspadljivim – srebrom ili zlatom – od svoga bezvrijednog, od otaca baštinjenog načina života, nego skupocjenom krvi Krista kao nevina i bez mane Janjeta. On je, istina, bio prije poznat (i predodređen), prije postanka svijeta, ali se tek na kraju vremena očitova zbog vas. Po njemu vjerujete u Boga, koji ga je uskrisio od mrtvih i koji ga je proslavio, tako da vaša vjera puna nade bude usmjerena k Bogu.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Isus Janje Božje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries