settings icon
share icon
Pitanje

Kako da učinim Isusa Gospodinom svog života?

Odgovor


Ključ je razumijevanje da je Isus već Gospodar vašeg života. Ne pravimo Isusa Gospodinom. Isus jest Gospodin. Ono što bismo trebali učiniti je da se pokorimo Njegovom gospodstvu. Druga riječ za naš odgovor na Isusovo gospodstvo je „pokornost". Pokoriti se znači prepustiti se volji i kontroli drugoga, a u kontekstu kršćana, predati se volji i kontroli Isusa Krista. To znači da, kad Pismo zapovijeda vjernicima da ljube jedni druge (Ivan 5,17), to je ono što treba činiti. To znači da kad Pismo kaže da ne smijemo počiniti preljub ili krađu (Izlazak 20,14-15), to se ne smije činiti. Treba razumjeti da je pokoravanje, odnosno poslušnost Božjim zapovijedima, povezano s kršćanskim rastom i zrelošću, a ne s postajanjem kršćaninom. Osoba postaje kršćaninom samo po vjeri u Krista bez djela (Efežanima 2,8-9).

Trebamo shvatiti da se potpuna poslušnost ne može ostvariti samo voljom da se to učini ili u skladu s nečijim unutarnjim bićem. To se neće dogoditi jednostavno zato što „odlučimo" to učiniti. Razlog tome je što su čak i vjernici skloni grešnom ponašanju i razmišljanju bez djela i sile Duha Svetoga. Da bismo bili poslušni, moramo se osloniti na snagu koju pruža Duh Sveti koji prebiva u nama (Ivan 14,16-17). To je samo po sebi čin poslušnosti, jer nam se u Efežanima 5,18 daje zapovijed da se punimo Duhom. To ne znači da vjernik dobiva više Duha, već da Duh više zadobiva vjernika – što je cjelokupna ideja pokoravanja. Ispunjenje Duhom dovodi do kontrole Duha. Praktično gledano, to se događa kada vjernik pozitivno reagira na vodstvo Duha Svetoga. To ne znači osjećanje da nas se vodi u punovremenu kršćansku službu i pokoravanje tom osjećaju, mada to može biti uključeno. Umjesto toga, odnosi se na svakodnevne odluke koje donosimo, kao što je odgovaranje u blagosti nekome tko pogrešno postupa prema nama (Rimljanima 12,17); istinitost u našoj komunikaciji s drugima (Efežanima 4,25); iskrenost u našim poslovima (Efežanima 4,28); ili provođenje vrijeme u molitvi i proučavanju Božje Riječi kako nam se zapovijeda (2. Timoteju 2,15). Ovo je samo nekoliko primjera svakodnevnih odluka koje pokazuju pokornost Kristu.

Važno je također napomenuti da se Bog, čak i kad se ne pokoravamo, pobrinuo kako bismo mogli ostati u zajedništvu s Njime. Prva Ivanova 1,9 kaže: „Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde." Čak je i to dio pokornosti i poslušnosti – priznati svoje grijehe Bogu kako bismo ostali u zajedništvu s Njime. Važno je napomenuti da kada se pojave teške odluke, prvo što bismo trebali učiniti jest moliti, moliti Gospodina da nam pomogne da donesemo ispravnu odluku i/ili budemo poslušni onome što već znamo da je ispravno iz Riječi.

Ukratko, Kristovo gospodstvo ne sastoji se od jednog djela poslušnosti, već se mjeri ukupnošću naše poslušnosti i ne može se postići vlastitom snagom ili moći, već snagom koja nam je dostupna po Duhu Svetom koji prebiva u nama. Najjači smo kada se oslanjamo na Njega (2. Korinćanima 12,10).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako da učinim Isusa Gospodinom svog života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries