settings icon
share icon
Pitanje

Što je hipostatsko jedinstvo? Kako može Isus istovremeno biti i Bog i čovjek?

Odgovor


Hipostatsko jedinstvo je izraz koji se koristi kako bi se objasnilo kako je Božji Sin, Isus Krist, mogao uzeti na sebe ljudsku narav, pa ipak istovremeno ostati u potpunosti Bog. Isus je oduvijek bio Bog (Ivan 8,58; 10,30), ali prilikom utjelovljenja Isus je postao ljudsko biće (Ivan 1,14). Dodavanjem ljudske naravi božanskoj naravi Isus je postao Bogo-čovjek. To je hipostatsko jedinstvo: Isus Krist, jedna Osoba, potpuno Bog i potpuno čovjek.

Isusove dvije naravi, ljudska i božanska, ne mogu se razdvojiti. Isus će zauvijek biti Bogo-čovjek, imat će dvije različite naravi u jednoj Osobi. Isusova ljudskost i božanstvo nisu pomiješani, ali su ujedinjeni bez gubitka odvojenog identiteta. Isus je ponekad djelovao uz ograničenja njegova tijela (Ivan 4,6; 19,28), a ponekad u sili Njegova božanstva (Ivan 11,43; Matej 14,18-21). U oba slučaja, Isusova djela potjecala su iz Njegove jedne Osobe. Isus je imao dvije naravi, ali samo jednu osobnost.

Nauk o hipostatskom jedinstvu pokušaj je da se objasni kako je Isus istovremeno mogao biti i Bog i čovjek. U konačnici, to je nauk koji mi nismo sposobni u potpunosti razumjeti. Nemoguće je u potpunosti shvatiti kako Bog djeluje. Mi, kao ljudska bića s ograničenim umovima, ne bismo trebali očekivati da možemo u potpunosti shvatiti Boga koji je neograničen. Isus je Božji Sin utoliko što je bio začet po Svetom Duhu (Luka 1,35). Ali to ne znači da Isus nije postojao prije nego što je bio začet. Isus je uvijek postojao (Ivan 8,58; 10,30). Kada je bio začet, Isus je postao ljudsko biće uz to što je bio Bog (Ivan 1,1. 14).

Isus je istovremeno i Bog i čovjek. Isus je uvijek bio Bog, ali nije postao ljudsko biće sve dok nije bio začet u Marijinoj utrobi. Isus je postao ljudsko biće kako bi se poistovjetio s nama u našim iskušenjima (Hebrejima 2,17) , te, što je još važnije, kako bi mogao umrijeti na križu i platiti kaznu za naše grijehe (Filipljanima 2,5-11). Na kraju, hipostatsko jedinstvo uči da je Isus istovremeno potpuno čovjek i potpuno Bog, da nema miješanja ili razrjeđivanja bilo koje naravi, te da je On jedna ujedinjena Osoba, zauvijek.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je hipostatsko jedinstvo? Kako može Isus istovremeno biti i Bog i čovjek?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries