settings icon
share icon
Pitanje

Kako Isus i Biblija mogu biti Riječ Božja?

Odgovor


Izraz „Božja riječ“ često se pojavljuje u Bibliji i može imati malo drugačije značenje ovisno o kontekstu i korištenoj hebrejskoj ili grčkoj riječi. Ivan 1,1-2 kaže: „U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše s Bogom i Riječ bijaše Bog. On u početku bijaše s Bogom.“ Ovdje je „Riječ“ titula Gospodina Isusa. Izraz preveden kao „Riječ“ je logos, što u osnovi znači „izraz misli“. Logos se može smatrati cjelokupnom porukom Boga čovjeku (Djela 11,1; 1. Solunjanima 2,13). Isus je utjelovio tu potpunu poruku i zato se naziva Božjim „Logosom“ ili „Riječju“ (Kološanima 1,19; 2,9).

Logos se također koristi mnogo puta kada se govori o pisanoj Božjoj poruci (Ivan 17,17; 1. Timoteju 4,5; Otkrivenje 1,2; Kološanima 1,25). Hebrejima 4,12 kaže: „Jer živa je riječ Božja i djelotvorna, i oštrija od svakog dvosjeklog mača; prodire do rastavljanja duše i duha, zglobova i moždine, i prosuđuje misli i nakane srca.“ Isus je pokazao vezu između pisane Riječi Božje i Njega samoga, time što je On subjekt pisane Riječi: „Istražujte Pisma, jer po njima mislite imati život vječni: i ona su ta koja svjedoče za mene“ (Ivan 5,39).

Druga grčka riječ koja se koristi za „riječ“ je rhema. Rhema se odnosi na stvarne izgovorene/napisane Božje riječi (Hebrejima 6,5). Kada je Sotona iskušavao Isusa, On je odgovorio: „Neće čovjek živjeti samo o kruhu, nego o svakoj riječi [rhemi] koja izlazi iz usta Božjih“ (Matej 4,4). U Efežanima 6,17 rečeno nam je da „uzmemo kacigu spasenja i mač Duha, to jest riječ [rhemu] Božju.“ Isus je pokazao da su nam potrebne stvarne zapisane Božje riječi kako bismo nadvladali Sotonine napade.

Izraz „Božja riječ“ znači više od tiskanih riječi na stranici. Bog je komunikator i od početka govori u ljudskom području. On govori kroz svoju kreaciju (Psalam 19,1), kroz drevne proroke (Hošea 12,10; Hebrejima 1,1), kroz Duha Svetoga (Ivan 16,13; Djela 16,6), kroz Sveto pismo (Hebrejima 4,12), i kroz Osobu Njegova Sina, Isusa Krista (Ivan 14,9). Možemo naučiti bolje upoznati Boga tako što ćemo ga nastojati čuti na svaki način na koji govori.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako Isus i Biblija mogu biti Riječ Božja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries